Jubilarna, 60. međunarodna biciklistička Trka kroz Srbiju biće otvorena danas, ceremonijom predstavljanja ekipa u Istočnom Sarajevu. Već sutra sa Jahorine, startuje i prva etapa.

sportklub.rs

Trka će imati tri etape, tokom kojih će takmičari izvesti ukupno 450 kilometara.

Gradovi domaćini etapa su Istočno Sarajevo, Olimpijski centar Jahorina, Zlatibor, Mionica, Požarevac, Beograd, Zrenjanin i Novi Sad.

Karavan sa više od 120 takmičara iz 30 zemalja već je smešten na Jahorini, odakle će u utorak zvanično startovati 60. Trka kroz Srbiju. Olimpijski centar Jahorina je drugu godinu zaredom domaćin Trke kroz Srbiju, a zvaničan start prve etape je u 12 časova.

Ona će se voziti preko Pala, Romanije, Višegrada, sve do Zlatibora, gde će biti i cilj prvog trkačkog dana. Zlatibor je prošle godine proglašen najboljim domaćinom etape na Trci kroz Srbiju, a nema sumnje da će i ove godine na istom mestu publika prisustvovati spektakularnom finišu.

Prva etapa je i najduža na trci, jer će takmičari izvesti 170 kilometara. U pitanju je brdska i najteža „kraljevska etapa”, na kojoj će se možda i odlučiti pobednik u generalnom plasmanu.

Dolazak biciklista na Zlatibor očekuje se u utorak oko 15.30 časova.

Druga etapa, od Mionice do Požarevca na programu je u sredu, 2. septembra. Valovita konfiguracija staze omogućiće reprezentaciji Srbije da dođe do izražaja, jer će tim predvoditi sjajni Dušan Rajović, koji će pretendovati i na generalni plasman.

Druga etapa biće duga 160 kilometara i završiće se u centru Požarevca, grada koji će ove godine dobiti i zvanično priznanje za najboljeg domaćina decenije na našoj najpoznatijoj trci.

Start etape u Mionici zakazan je za 12 časova, dok se dolazak biciklista u Požarevac očekuje oko 15 časova i 35 minuta.

I konačno, 3. septembra, biciklisti će startovati iz Zrenjanina u 13 časova. Voziće 120 kilometara do Novog Sada.

Biće to klasična sprinterska etapa, koja će najviše pogodovati upravo Dušanu Rajoviću, koji će svakako napasti barem jednu etapnu pobedu i visok plasman.

Dolazak biciklističkog karavana Trke kroz Srbiju u Novi Sad očekuje se oko 15 časova i 35 minuta.

Odmah nakon Trke kroz Srbiju, od 4. do 7. septembra voziće se i 14. izdanje medjunarodne biciklističke trke Beograd – Banjaluka, koja se nalazi u prvoj kategoriji Svetske biciklističke federacije (UCI).

Na trci od Beograda do Banjaluke biciklisti će voziti četiri etape, a gradovi domaćini su Beograd, Bijeljina, Vlasenica, Brčko, Teslić, Prnjavor i Banjaluka.

Pred nama je sedam dana izuzetnih biciklističkih trka na drumovima Srbije i Republike Srpske.

Usled pandemije Kovid 19, ali i velikog jubileja, 60. Trke kroz Srbiju, dve najznačajnije trke na ovim prostorima su faktički spojene u jednu veliku, osmodnevnu manifestaciju, tokom koje će karavan sa 300 učesnika dva puta preći državnu granicu bez zaustavljanja.

Autor: Sport klub