Od  danas građani Srbije mogu da se testiraju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na korona virus. Cena testa je 1.200 dinara.

Foto: Pixabay

Ova vrsta testiranja, poznata i kao „Elisa testiranje“, moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Ovakvu odluku doneo je Krizni štab Srbije na sednici u sredu.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević pojasnila je tom prilikom da je doneta odluka da od 1. juna počnu serološka istraživanja na lični zahtev građana koji ne ispunjavaju utvrđene indikacije za besplatno testiranje.

„Na taj način će moći da ispitaju da li imaju antitela na virus i da li su došli u kontakt sa virusom u prethodnom periodu“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Za ovaj test moguće je uzeti krv iz prsta ili iz vene ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je ranije da nisu potrebne prethodne pripreme i građani krv mogu da daju u bilo koje doba dana.

„Važno je reći da je pouzdanija analiza koja se dobije iz venske krvi. Ukoliko postoje indicije da je neka osoba imala koronavirus obavezno se radi i pi-si-ar test koji je onda besplatan. Rezultat testa biće poznat već u toku dana“, objasnila je Sanja Radojević Škodrić.

Izvor: RTS