Proteklog maja „Google“ je najavio da će do kraja godine započeti sa “velikom čistkom” neaktivnih korisničkih naloga, odavno zaboravljenih ili korišćenih u jednokratne svrhe. Brisanju će biti podvrgnuti svi korisnički nalozi kojima se niko nije služio, ili se na njih nije prijavio tokom najmanje protekle dve godine.

Foto: RTV Biser

Pronađu li u Google-u takav nalog, vrlo verovatno će ga izbrisati, zajedno sa svim sadržajem unutar G-maila i s njim povezanih servisa: Docs, Drive, Meet, Calendar, YouTube i Photos. Pre brisanja naloga, na njegovu primarnu e-mail adresu i na adresu za oporavak stići će i finalno upozorenje. Prvi datum kada bi neki nalozi mogli biti trajno uklonjeni je 1. decembar, dakle za nešto više od dve nedelje, piše Bug.hr.

Imate li takav nalog, a od presudne vam je važnosti ili sentimentalne vrednosti, nastavite čitati kako biste pronašli način da sačuvate isti od trajnog uklanjanja i brisanja svih na njemu sačuvanih sadržaja.

Najjednostavniji način za održavanje naloga aktivnim je prijavanje na njega najmanje jednom u dve godine. Aktivnošću se smatra bilo što od sledećih radnji: čitanje ili slanje e-maila, korišćenje servisa za čuvanje Google Drive, gledanje YouTube videa, preuzimanje aplikacija sa Play Storea, pretraživanje interneta, ili pak korišćenje naloga za prijavu na neku spoljnu aplikaciju ili servis.

Iz Google kažu da je odluka o uklanjanju neaktivnih naloga potez usmeren ka povećanju bezbednosti. Stari nalozi po pravilu ne koriste dvofaktorsku proveru identiteta, zaštićeni su slabim i možda odavno provaljenim ili višestruko korišćenim lozinkama, pa kao takvi predstavljaju sigurnosni rizik. Provala jednog takvog naloga može dovesti do krađe identiteta, ali može poslužiti i kao vektor za dalje napade ili širenje spama.

Iako se ovoga proleća pisalo da bi velika Guglova “čistka” starih i neaktivnih naloga, zajedno sa svim sadržajima na njima, mogla zahvatiti i u nepovrat poslati brojne kultne video sadržaje na YouTubeu, to ipak neće biti tako. Izuzetak će pri velikom brisanju naloga obuhvatiti naloge na YouTubeu koji i dalje imaju kanale, aktivne video sadržaje ili komentare. Isto tako, od uklanjanja će biti pošteđeni nalozi na kojima postoji neki novčani bilans, na primer od neiskorišćenih poklon bonova. Izbrisani neće biti ni nalozi vezani uz neku drugu aktivnu Guglovu pretplatu, proizvod, uslugu ili aplikaciju (poput kupovine knjiga ili filmova).

Izvor: Novosti online