Đaci starijih razreda osnovne škole i srednjoškolci koji ne budu zadovoljni predlogom zaključne ocene moći će da je poprave, a većina škola je drugi pismeni zadatak pomerila za drugo polugodište.

Nastavnici će, tokom ove nedelje, učenicima saopštiti kako je ocenjen njihov rad u prvom polugodištu, a od ponedeljka će u školama biti „zakazani“ termini za odgovaranje, uz poštovanje propisanih epidemioloških mera.

U školama ističu da ne očekuju veliki broj đaka koji smatraju da znaju više od onoga što su, na osnovu pokazanog znanja i zalaganja, nastavnici procenili. Kako se navodi u uputstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastavnici treba da prate napredovanje učenika u skladu sa principima formativnog ocenjivanja. U praksi to je opisno ocenjivanje, kroz praćenje aktivnosti učenika u onlajn nastavi, izradi prezentacija, učešća u diskusijama, pisanju eseja, domaćih zadataka…

Zbog vanrednih okolnosti izmenjen je i pravilnik, pa se konačna ocena na kraju prvog polugodišta može izvesti iz manjeg broja ocena. Pismeni zadaci iz srpskog jezika i matematike odloženi su za drugo polugodište. Ipak, svi koji budu želeli moći će da dođu u školu i poprave ocenu.

Moguće je i da ne bude podele đačkih knjižica za učenike starijih razreda, jer bi deca morala da dolaze u školu. U elektronskom dnevniku roditelji će moći da vide zaključnu ocenu, a knjižice će dobiti naknadno.

Izvor: novosti