Ružica Sokić je bila je filmska, pozorišna i televizijska glumica. Dobitnica je mnogih glumačkih nagrada. Odigrala je mnoge uloge, ali ulogu u najskupljem jugoslovenskom ratnom filmu „Sutjeska“ u kome je trebalo da igra pored Ričarda Bartona nije dobila, uz obrazloženje da je ružna. Publika je pamti po sjajnim ulogama „običnih žena“.

opanak.rs

Ružica Sokić rođena je  u Beogradu, 14. decembra 1934. godine. Karijeru je počela davne 1957. godine, u filmu Doktor, da bi potom igrala u filmovima Kad budem mrtav i beo, Bokseri idu u raj, Užička republika, Savamala i drugima.

Komedija Tesna koža donela joj je najveću popularnost, a za film Žuta nagrađena je Zlatnom arenom na Filmskom festivalu u Puli. Neke od njenih poznijih velikih uloga su Taska u velikom bioskopskom hitu Zona Zamfirova i kuma Anica u popularnoj seriji Greh njene majke.

Ružica Sokić je dobitnica najvećih glumačkih nagrada i priznanja, kao što su: „Žanka Stokić“, „Dobričin prsten“, Zlatni ćuran“, „Joakim Vujić“, „Pavle Vuisić“, „Zlatna arena“, „Sterijina nagrada“ i druge.

Preminula je u Beogradu, 19. decembra 2013. godine.