Servis FlightRadar godinama u nazad pruža mogućnost da pratimo uživo stanje na nebu i daje informacije o broju letova. ovaj servis postoji već 14 godina, a na njemu svakodnevno, u stvarnom vremenu, odnosno LIVE, možete pratiti stanje na nebu – širom sveta.

Pixabay

Osim praćenjem, ovaj servis se bavi i statistikom, pa tako redovno objavljuje brojke od kojih su uvek najinteresantnije one najveće – rekordi. Prethodni rekord, kada je reč o najporometnijim danima, bio je 29. jun 2018. godine, kada je poletelo čak 202.157 komercijalnih letova, što je ujedno bio prvi put da je Flight Radar zabeležio više od 200 hiljada letova u jednom danu. Tada se u toku najveće gužve na nebu se nalazilo više od 19 hiljada aviona!

Kako je vazdušni promet u stalnom porastu, tokom 2019. godine ovaj rekord je oboren. Tokom 2019. godine ovaj servis pratio je u proseku 188,901 dnevno, što je više u odnosu na sve prethodne godine od kada postoji ovaj servis, a novi najveći broj letova u jednom danu desio se u četvrtak 25. jula ove godine kada je sa aerodroma širom sveta poletelo 230.409 aviona.

Podaci su računati prema koordiniranom svetskom vremenu (UTC), što je vreme na nultom meridijanu bez uticaja letnjeg računanja vremena.

Autor: Nacionalna geografija, FlightRadar