Naučnici su pronašli novu planetu u našem najbližem susednom planetarnom sistemu.

Foto: Pixabay

Novi nepoznati svet, nazvan Proxima d, treći je pronađen u sistemu. Takođe je jedna od najlakših egzoplaneta ikada pronađenih, sa samo četvrtinom mase Zemlje.

Planeta kruži oko Proksime Kentauri, najbliže zvezde našem Suncu. Od nas je udaljena relativno kratke četiri svetlosne godine.

Prva od njenih planeta, nazvana Proxima b, izazvala je pometnju kada je otkrivena 2016. godine. Pored toga što je bila blizu nas, ta planeta veličine Zemlje bila je posebno zanimljiva jer bi potencijalno mogla da bude naseljiva: ima temperaturu pogodnu za vodu i kamenu površinu.

Nova planeta nije baš tako prijatna. Ona kruži između zvezde i naseljivog područja, previše blizu da bi imala vodu i dovoljno blizu svojoj zvezdi da godina traje samo pet dana na Zemlji.

Dalja istraživanja bi mogla otkriti još više planeta koje se kriju unutar sistema, sugerišu istraživači koji stoje iza novog otkrića.

„Otkriće pokazuje da se čini da je naš najbliži zvezdani sused prepun zanimljivih novih svetova, u dometu daljih studija i budućih istraživanja“, rekao je Žoao Farija, istraživač na Institutu za astrofizičke nauke Espaka, u Portugalu.

Istraživači su mogli da utvrde veličinu novootkrivene planete koristeći tehniku radijalne brzine. Ona prati sićušna kretanja u zvezdama izazvana gravitacijom planeta i koristi se za izračunavanje njihove mase.

Ovo je najmanja planeta koja je merena tom tehnikom. Naučnici koji su koristili instrument Espreso posmatrali su na veoma velikom teleskopu kako planeta pomera zvezdu samo malo: povlačeći je napred-nazad brzinom od oko 40 centimetara na sat.