Kompanija Google je najavila da će izdavačima plaćati za objavljivanje „visokokvalitetnih vesti“ u svojim servisima što bi moglo da smiri njihov dugotrajan međusobni sukob.

Pixabay

 

Plaćanje će početi od izdavača u Nemačkoj, Australiji i Brazilu, objavio je zvaničnik kompanije Bred Bender i ocenio da je to „značajan korak napred“ u podršci visokokvalitetnom novinarstvu.

Takvi odabrani tekstovi biće na servisima Google News i Discovery, a u rubrikama gde se čitanje naplaćuje, kompanija će plaćati naknadu umesto čitalaca, te će to za njih biti besplatno. Taj tehnološki gigant se godinama bori protiv medijskih kompanija koje zahtevaju novčanu naknadu za svoj sadržaj koji ta kompanija prenosi.

Taj spor se pojačao tokom pandemije jer je znatno opao prihod izdavača od reklama. U aprilu je Francuska naredila Guglu da plati izdavačima korišćenje njihovog sadržaja, a Australija objavila plan da ta kompanija obavezno plaća za preuzet novinski sadržaj.

Ugovore s kompanijom Google o novom programu su već sklopili nemački Špigl (Der Spiegel), Frankfurter Algemajne Cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung), Cajt (Die Zeit) i drugi, nekoliko australijskih i dva brazilska novinska izdavača.

 

Autor: eKapija