Zamak Nojšvanštajn (Schloss Neuschwanstein) se nalazi u Bavarskim Alpima, stotinak kilometara južno od Minhena. Sagrađen je u XIX veku kao imitacija nemačke romanike XII veka, sa brojnim nadogradnjama u gotskom i čak vizantijskom stilu.
To je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Nemačkoj koja je poslužila kao inspiracija za dvorce iz Diznijevih bajki, a nalazi se i na Listi svetske baštine UNESCO-a. Svake godine ga poseti preko 1,3 miliona turista.
Zamak je inače dar kralja Ludviga II Bavarskog, koji je rođen u obližnjem selu. On je ovaj zamak posvetio kompozitoru Rihardu Vagneru, a unutrašnjost je ukrašena prema motivima iz Vagnerovih opera, zasnovanih na legendama ovog kraja.
Marienbrucke
Jedan od najimpresivnijih pogleda na zamak je sa visećeg pešačkog mosta Marienbrucke koji se nalazi preko kanjona reke Polat. Ako imate sreće da vas vreme posluži i izmaglica pokrije dolinu, zamak će sa ovog mesta izgledati kao da sedi na vrh oblaka. Do mosta se veoma lako stiže kratkom pešačkom turom od samog zamka.
U unutrašnjosti zamka nije dozvoljeno fotografisanje, ali je zato moguće slikati njegove zidine spolja. Šetnja pored zidina otkriće brojne ukrase i ornamente na tornjevima i balkonima. Pogled iz unutrašnjosti zamka na okolne pejzaže ostavlja bez daha.
Pogled na zamak iz doline pruža jedinstvenu kompoziciju koja sadrži plodnu dolinu i očaravajuće alpske vrhove sa ovim kitnjastim zamkom u samom središtu.
Iz Hohenšvangaua
Selo Hohenšvangau je najbliže zamku i nalazi se u dolini podno planine. Ovo mestašce poznato je kao baza za obilaske zamka. Odavde se ujedno pruža i predivan pogled na sam zamak, a posetioci koji imaju više vremena mogu da posete i zamak u samom selu u kome je rođen kralj Ludvig II.
Idealan pogled na Nojšvanštajn je sa žičare Tegelbergban koja se penje do 1.700 metara nadmorske visine. Vožnja žičarom traje desetak minuta i omogućava prelep pogled i na Nojšvanštajn i na Hohenšvangau, kao i na okolne planinske vrhove. Leti je moguće uživati i u krstarenju jezerom Forggensee, tokom koga se pruža divan pogled na zamak.
Autor: RTV Biser