Krizni štab Vlade Srbije doneo je odluku da više nema ograničenja broja ljudi kada je reč o okupljanju na otvorenom prostoru, rekla epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Foto: RTS

„Na otvorenom prostoru mora da se primenjuje preventivna mera fizičke distance – udaljenost minimum od jednog metra. Što se tiče zatvorenog prostora maksimalan broj biće 500 osoba, umesto 100, koliko je bilo dozvoljeno do sada“, rekla je Tepavčević.

Ona je navela da je preporuka Kriznog štaba da pacijenti kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa na PCR testiranju, a koji nemaju nikakve simptome, ubuduće idu u kućnu izolaciju, a da će poslednju reč o tome dati Vlada Srbije na narednoj sednici.

„Kućna izolacija traje 14 dana, uz zdravstveni nadzor. Njihovo stanje će se stalno pratiti. Ukoliko nakon toga ne bude simptoma, ponovo se radi tetsiranje i ako test bude negativan, smatra se da je ta osoba ozdravila“, rekla je Tepavčević za Tanjug.

Krizni štab doneo je i preporuku da nošenje lične zaštitne opreme, maski i rukavica, ubuduće bude obavezno samo u javnom prevozu, o čemu će, takođe, konačnu odluku doneti Vlada Srbije.

Izvor: N1, Srna