Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici, 18. maj, obeležava se od 2017, na osnovu Odluke Vlade Srbije.

silhouette of person on window

Foto: Pixabay/Maxim Hopman

Odluka je doneta na inicijativu Mreže Žene protiv nasilja, koju je potpisima podržalo 8000 građanki i građana u 25 gradova i na zvanični predlog

Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost. Povod za pokretanje inicijative bili su zločini počinjeni 2015., kada je tokom samo tri dana, od 16. do 18. maja, u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu, ubijeno 7 žena.

U cilju transparentnosti rada i javne dostupnosti informacija, Ministarstvo pravde, u skladu sa višegodišnjom dobrom praksom, deo sajta posvećuje objavljivanju statističkih podataka.

Na ovaj način revidiran i unapređen sajt „Isključi nasilje“ Ministarstvo pravde je zvanično pustilo u rad baš na današnji dan, 18. maja 2022. godine, kao dan sećanja na sve žene koje su tragično stradale u partnerskom i porodičnom nasilju. Neka nas ovaj dan opominje i podseća na odgovornost da, u skladu sa principom nulte tolerancije na nasilje, ne samo danas, već svakog dana ulažemo napore radi postizanja zajedničkog cilja – stvaranja bezbednog okruženja za sve žene i devojčice.