Ove godine, XXXIV Nedelja zdravlja usta i zuba se obeležava se od 13. do 19. maja 2024. godine pod sloganom “Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”. Ova kampanja ima za cilj da podigne svest o značaju dobrog oralnog zdravlja za opšte blagostanje i kvalitet života. 

Foto: Pixabay

Nedelja zdravlja usta i zuba tradicionalno se obeležava treće nedelje u maju. Tokom ove nedelje, stručna javnost i opšta populacija učestvovala je u brojnim aktivnostima, kao što su manifestacije, predavanja i edukativni programi.

Oralno zdravlje je važan pokazatelj opšteg zdravlja. To ne obuhvata samo zdravlje zuba, već i usnu duplju, jezik, nepce i desni.

Bolesti usta i zuba mogu prouzrokovati bol, poremećaje funkcije žvakanja i govora, kao i psihološke probleme. Dugoročno, ove bolesti mogu negativno uticati na ukupno zdravlje i blagostanje.

Preporuke za očuvanje oralnog zdravlja uključuju:

    • Redovno pranje zuba ujutro i uveče, kao i posle svakog obroka.
    • Smanjenje unosa šećera i izbalansiranu ishranu.
    • Korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju.
    • Redovne kontrole kod stomatologa.
    • Prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola i pušenja.

Statistika pokazuje da skoro polovina svetske populacije (3,5 milijardi ljudi) ima neko oralno oboljenje. Karijes stalnih zuba ima 2 milijarde ljudi, a 520 miliona dece ima karijes mlečnih zuba. Nelečena parodontopatija, koja dovodi do ispadanja zuba, zauzima 11. mesto među hroničnim nezaraznim oboljenjima na globalnom nivou1.

Zato, čuvajte svoje zube i budite ponosni na svoj osmeh!