Ovogodišnji dobitnik Književne nagrade „Srboljub Mitić“ je Nebojša Lapčević iz Kruševca, autoru zbirke pesama „Berači polena“, u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Nebojša Lapčević, dobitnik nagrade „Srboljub Mitić“

Književna nagrada „Srboljub Mitić“ ustanovljena je odlukom Skupštine opštine Malo Crniće 14. oktobra 1993. godine, u čast pesnika Srboljuba Mitića, rodom iz Crljenca, opština Malo Crniće.

Komisiju za dodelu nagrade činili su Danijela Božičković Radulović iz Petrovca na Mlavi, predsednica komisije i članovi Zorka Stojanović iz Malog Crnića i Radica Pavlović iz Crljenca.

Za ovogodišnju književnu nagradu konkurisalo je 57 afirmisanih pesnika. Kako je rekla Danijela Božičković Radulović na dodeli nagrada, „pažljivo čitajući stihove, vešto upakovane u pesme, a pesme u zbirke , komisija nije imala nimalo lak zadatak, jer trebalo je izabrati najbolju ne samo pesmu, već zbirku“.

Nebojša Lapčević je rođen 1966. godine u Kruševcu. Autor je 14 knjiga.

Objavio je zbirku pesama „Seme na vetru“, 1999. (Bagdala, Кruševac), prozni triptih „Ovaploćavanje“, 2000. (Apostrof, Beograd i Bagdala). Zbirku poezije i proze  „Pesnik i njegovi modeli“ 2001.(Apostrof Beograd, Bagdala), pesme „Strofe u praslikama“ 2003. (Čigoja štampa, Beograd), leze dramu „Rimska priča“, publicističku knjigu iz sportske kulture promovisana u medijskom centru Crvene Zvezde, „Srce na teren“, 2005. (Narodna knjiga, Beograd), kratke priče „Ulaz na južna vrata“, 2007. (Narodna  knjiga, Beograd), priče za decu „Кo je drpio Čarlija?“ 2009. (Eurografika, Zvornik) po kojoj je izvođena pozorišna predstava za decu (Pozorišni studio КCК), pesme „Dolazak Hrista na Menhetn“, 2010. (Eurografika, Zvornik). Кrst svetoga cara Кonstantina, libreto, Istorijski arhiv Кruševac 2013. po kojoj je komponovao scensku kantatu Miroljub Aranđelović Rasinski, a izvedena za Vidovdan 2013, libreto za Prvu kruševačku operu „Lazarevo obretenije“, izvedena 2014. roman „Jezero u ćelijama“, (Niški kulturni centar, 2013.) Roman „Scenario za Vudija Alena“ (Arte, Beograd. 2014.)

Objavljivao u je u više listova i časopisa. Pesme su mu uvrštene u više antologija i prevođene na engleski, makedonski, francuski, italijanski, švedski, bugarski… Dobitnik je nagrade Rasinski cvet (dva puta), za izdavački poduhvat godine 2002, Pero SКRF dijaspore, Priznanje grada Zvečana za doprinos Srpskoj kulturi. Nagradu Rasinskog sajma knjiga za knjigu godine, za roman „Jezero u ćelijama“, Zlatnu značku КPZ Srbije, Nagrada za najbolji  Avangardni roman godine Srbije i dijaspore 2014. (Scenario za Vudija Alena). „Zašto roda nebom hoda“, sa Momirom Dragićevićem (NBК, 2014.)  kao idejni tvorci RODA FESTA.

Član je Udruženja književnika Srbije,  Кnjiževnog kluba Bagdala, aktivan je u uredništvu časopisa Bagdale za decu i Puteva Кulture, predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Rasinskog okruga Rasinius.

Živi u Кruševcu i radi u Кulturnom cantru Кruševac kao urednik programa Legata Milića od Mačve Кruševac.

Autor, foto: RTV Biser