Izvor: RTS

Već petu nedelju zaredom, RTS realizuje nastavu na daljinu za sve osnovce i srednjoškolce u Srbiji. Obrazovni sadržaji dostupni su putem sajta RTS-a u odeljku „Moja škola“, kao i na interaktivnoj platformi RTS Planeta. Novina je specijalizovana aplikacija, „RTS Moja škola“ za mobilne telefone (Adrioid i IOS platforme) koja je dostupna za besplatno preuzimanje (App store i Google play).

Javni medijski servis Srbije ustupio je svoja dva televizijska kanala, a putem interneta, omogućen je pristup svim obrazovnim sadržajima putem sajta RTS-a (direktno, bez registracije u odeljku „Moja škola“) kao i na interaktivnoj platformi RTS Planeta, gde su dostupni i nastavni sadržaji i za dualno obrazovanje.

Novina je specijalizovana aplikacija, „RTS Moja škola“ za mobilne telefone (Adrioid i IOS platforme) koja je dostupna za besplatno preuzimanje (App store i Google play).

Aplikaciju „RTS Moja škola“ možete besplatno preuzeti putem internet prodavnica za aplikacije, funkcionalna je na najzastupljenijim operativnim sistemima mobilnih telefona i tableta, i omogućava direktan pristup svim obrazovnim sadržajima za osnovno obrazovanje, gimnazije, srednje stručne škole i dualno obrazovanje.

Od uvođenja nastave na daljinu, zabeležena je izuzetna posećenost nastavnih sadržaja, kako putem interneta (sajt RTS i platforma RTS Planeta) tako i televizijskih kanala RTS3 i RTS2. Na sajtu RTS-a i platformi RTS Planeta do sada je objavljeno 650 nastavnih jedinica za osnovne i srednje škole, kao i predmeti iz dualnog obrazovanja.

Do sada je na platformi RTS Planeta zabeleženo milion pregleda svih časova u sekciji „Moja škola“.

U martu je za 47 odsto povećan i broj posetilaca sajtu RTS-a. Uz posetioce, koji se putem sajta RTS-a informišu o svemu što je najaktuelnije, povećanju posećenosti internet portalu RTS-a doprineli su i svi oni koji pristupaju sekciji „Moja škola“.

Stranice sajta RTS-a na kojima su istaknute programske šeme kanala RTS 2 i RTS3, odnosno gde možete pogledati „raspored časova“ po danima, takođe su izuzetno posećene: samo u prvoj sedmici nastave na daljinu zabeleženo je 300.000 pristupa programskoj šemi kanala RTS3 na sajtu RTS- a.

Rezultati praćenja nastave putem RTS2 i RTS3

Za praćenje nastave putem televizije, očekivano – najviše interesovanja pokazuju osnovci kao i njihovi roditelji. Na Drugom programu, te emisije redovno prati skoro 170.000 građana, odnosno svaki sedmi pripadnik populacije osnovaca u Srbiji. Slično je i sa nastavom koja se emituje na Trećem programu RTS-a, koju prati preko 130.000 gledalaca, najviše školske dece i roditelja. Najgledaniji predmet u martu bila je matematika za drugi razred osnovne škole.

Ukoliko se na neki od časova na daljinu putem televizije zakasni ili ih učenici propuste, sve obrazovne predmete mogu naknadno i više puta pregledati, istog ili narednog dana (putem opcije za odloženo gledanje TV sadržaja). To mogu učiniti i nalaženjem određenog predmeta i nastavne jedinice na sajtu RTS-a ili na interaktivnoj platformi RTS Planeta. Operateri neće naplaćivati protok i prenos podataka za edukativne sadržaje.

Od 23. marta, nastava za niže razrede osnovnih škola emituje se na TV kanalu RTS2, a za razrede od petog do osmog i srednjoškolce na TV kanalu RTS3. Od 30. marta, svakog radnog dana u terminu od 7.30 do 8 časova emituje se i program namenjen predškolskom uzrastu na Drugom kanalu Radio-televizije Srbije. Najmlađi imaju priliku da gledaju serijal  „Na slovo, na slovo“, rimejk čuvene serije, kao i serije „Ovako vas vidimo“ i „Plava ptica“.

Raspored emitovanja obrazovnih sadržaja je dostupan na sajtu Ministarstva prosvete i na sajtu RTS-a, u programskoj šemi televizijskih kanala RTS2 i RTS3.

Nastavni program sačinili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kancelarija za IT i E-upravu i Radio-televizija Srbije.