Извор: РТС

Већ пету недељу заредом, РТС реализује наставу на даљину за све основце и средњошколце у Србији. Образовни садржаји доступни су путем сајта РТС-а у одељку „Моја школа“, као и на интерактивној платформи РТС Планета. Новина је специјализована апликација, „РТС Моја школа“ за мобилне телефоне (Adrioid i IOS platforme) која је доступна за бесплатно преузимање (App store i Google play).

Јавни медијски сервис Србије уступио је своја два телевизијска канала, а путем интернета, омогућен је приступ свим образовним садржајима путем сајта РТС-а (директно, без регистрације у одељку „Моја школа“) као и на интерактивној платформи РТС Планета, где су доступни и наставни садржаји и за дуално образовање.

Новина је специјализована апликација, „РТС Моја школа“ за мобилне телефоне (Adrioid i IOS platforme) која је доступна за бесплатно преузимање (App store i Google play).

Апликацију „РТС Моја школа“ можете бесплатно преузети путем интернет продавница за апликације, функционална је на најзаступљенијим оперативним системима мобилних телефона и таблета, и омогућава директан приступ свим образовним садржајима за основно образовање, гимназије, средње стручне школе и дуално образовање.

Од увођења наставе на даљину, забележена је изузетна посећеност наставних садржаја, како путем интернета (сајт РТС и платформа РТС Планета) тако и телевизијских канала РТС3 и РТС2. На сајту РТС-а и платформи РТС Планета до сада је објављено 650 наставних јединица за основне и средње школе, као и предмети из дуалног образовања.

До сада је на платформи РТС Планета забележено милион прегледа свих часова у секцији „Моја школа“.

У марту је за 47 одсто повећан и број посетилаца сајту РТС-а. Уз посетиоце, који се путем сајта РТС-а информишу о свему што је најактуелније, повећању посећености интернет порталу РТС-а допринели су и сви они који приступају секцији „Моја школа“.

Странице сајта РТС-а на којима су истакнуте програмске шеме канала РТС 2 и РТС3, односно где можете погледати „распоред часова“ по данима, такође су изузетно посећене: само у првој седмици наставе на даљину забележено је 300.000 приступа програмској шеми канала РТС3 на сајту РТС- а.

Резултати праћења наставе путем РТС2 и РТС3

За праћење наставе путем телевизије, очекивано – највише интересовања показују основци као и њихови родитељи. На Другом програму, те емисије редовно прати скоро 170.000 грађана, односно сваки седми припадник популације основаца у Србији. Слично је и са наставом која се емитује на Трећем програму РТС-а, коју прати преко 130.000 гледалаца, највише школске деце и родитеља. Најгледанији предмет у марту била је математика за други разред основне школе.

Уколико се на неки од часова на даљину путем телевизије закасни или их ученици пропусте, све образовне предмете могу накнадно и више пута прегледати, истог или наредног дана (путем опције за одложено гледање ТВ садржаја). То могу учинити и налажењем одређеног предмета и наставне јединице на сајту РТС-а или на интерактивној платформи РТС Планета. Оператери неће наплаћивати проток и пренос података за едукативне садржаје.

Од 23. марта, настава за ниже разреде основних школа емитује се на ТВ каналу РТС2, а за разреде од петог до осмог и средњошколце на ТВ каналу РТС3. Од 30. марта, сваког радног дана у термину од 7.30 до 8 часова емитује се и програм намењен предшколском узрасту на Другом каналу Радио-телевизије Србије. Најмлађи имају прилику да гледају серијал  „На слово, на слово“, римејк чувене серије, као и серије „Овако вас видимо“ и „Плава птица“.

Распоред емитовања образовних садржаја је доступан на сајту Министарства просвете и на сајту РТС-а, у програмској шеми телевизијских канала РТС2 и РТС3.

Наставни програм сачинили су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Kанцеларија за IT и Е-управу и Радио-телевизија Србије.