Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је да ће предстојеће школске 2021/2022. године на бити 29.424 места за буџетске студенте на основним академским, стуковним, мастер и докторским студијама.

Foto: Pixabay

Београдски универзитет ће ове године на буџет уписати 9.901 студента, Универзитет у Крагујевцу 2.682 студента, Универзитет у Нишу 3.299 студената, Универзитет у Приштини 1.206, Универзитет у Новом Пазару 708 студената и Универзитет уметности у Београду укупно 287 студената.

На мастер студије на буџету биће уписана 5.953 студента, а на докторске студије 776.

С обзиром на то да се одлуком Владе Србије утврђује само број студената који се финансирају из буџета Републике, број самофинансирајућих студената који се могу уписати у прву годину биће познат након што високошколске установе распишу конкурсе за упис.

Влада Војводине донеће одлуку о броју студената на Универзитету у Новом Саду, додаје се у саопштењу.

У министарству наводе да ће од ове године бити доступне и дуалне академске и струковне студије.

Укупан број студената који се могу да се упишу у прву годину студијских програма основних струковних, академских и интегрисаних студија је 18.083, док је број студената који ће уписати прву годину студијских програма основних струковних студија 4.612.

Од овог броја, 507 студената уписују се по афирмативним мерама и то су студенти са инвалидитетом, припадници ромске националности и држављани Србије који су завршили средњу школу у иностранству.

Извор: novaekonomija.rs