Alfons Gabrijel Al Kapone roden je 17. januar 1899 godine. Bio je američki gangster i biznismen koji je stekao slavu tokom prohibicije u SAD kao saosnivača i šefa čikaške mafije. Njegova sedmogodišnja vladavina kao šef organizacije organizovanog kriminala završila je kada je imao 33 godine.

kurir.rs

Alfons Gabrijel Kapone je rođen, kao četvrto dete italijanske emigrantske porodice, u Bruklinu. Njegovi roditelji su bili italijanski imigranti. Još kao mali je pokazao sklonost ka agresiji. Sa 14 godina, posle fizičkog obračuna sa nastavnikom, napustio je školu i pridružio se lokalnoj uličnoj bandi. Tu je upoznao gangstera Džonija Torija. U jednoj od uličnih tuča zadobio je veliki ožiljak na levoj strani lica, po kojem je postao poznat kao „Lice sa ožiljkom“. Pošto ga je njujorška policija tražila zbog ubistva policajca, pobegao je Džoniju Toriju u Čikago, koji je tamo premestio svoj posao.

Toriova banda je radila za velikog mafijaša Dajmona Džima Kolosima. Prepoznavši u njemu ogroman talenat za poslove podzemlja, Džoni Torio je postao Kaponeov mentor. Usponom na lestvici hijerarhije Al je postao drugi čovek bande, koja je svoje poslovanje usmerila na kockanje i prostituciju.

Posle uvođenja zakona o zabrani točenja i distribucije alkohola, Torio je pokušao da nagovori Kolosima da krijumčare alkohol, ali Kolosimo nije pristao. Na Toriov nagovor, Kapone je ubio Kolosima i njih dvojca su pokrenula krijumčarenje lošeg alkohola čikaškim krčmama. To im je uspevalo zbog korupcije, neki od njegovih snabdevača, pa i sam Kapone, imali su dobre veze u policiji.

U tadašnje vreme, čikaško podzemlje bilo je podeljeno na dve gangsterske grupe. Jedna je bila banda Džonija Torija, a druga Čarlsa Dajona, gangstera koji je krijumčario kvalitetan viski. Torio i Kapone su uspeli da likvidiraju Dajona. Posle nekoliko neuspešnih atentata, Džoni Torio je pobegao iz Čikaga u Italiju, gde se „penzionisao“, ponevši sa sobom 50 miliona dolara, a Al Kaponeeu je ostavio kompletan posao.

Dana 14. februara 1929. godine (na Dan zaljubljenih) Kapone je izvršio, najverovatnije najveći, masakr u istoriji američkog podzemlja. Sa članovima svoje bande je tokom jedne večeri poubijao gotovo sve članove suparničke gangsterske grupe. U pokušaju da popravi ugled svog, u javnosti ozloglašenog imena, organizovao je dobrotvorne akcije za decu u čikaškim osnovnim školama. Neke od ovih akcija su potrajale i posle njegove smrti.

Iako jedva, postavljen je na Ef-Bi-Ajevu listu traženih osoba, a 1931. godine uhapšen je zbog utaje poreza. Prema presudi suda platio je 30.000 dolara kazne (u tadašnje vreme ogroman novac, ali ipak sitnica za Kaponea). Ono što ga je više pogodilo jeste kazna od jedanaest godina robije.

Prvobitno je bio zatvoren u zatvoru Atlanta, ali je i dalje uspevao da organizuje svoj posao. Zbog toga je prebačen u zloglasni zatvor Alkatraz, gde mu je zabranjen bilo kakav kontakt sa spoljnim svetom. U takvim uslovima je počeo da gubi zdrav razum. Čak je i pričao da ga progoni duh izvesnog Džejmsa Klarka, žrtve masakra počinjenog na Dan zaljubljenih.

Mentalno bolestan, pa čak i fizički narušenog zdravlja zbog poodmaklog stadijuma nelečenog sifilisa, biva smešten u Baltimorsku mentalnu instituciju, a kasnije na kućno lečenje. Umro je 25. januara 1947. godine u svojoj kući na Floridi.

Izvor. Vikipedija