Aleksandar Vučić izjavio je da će od 4. maja najveći deo privrede početi da radi i da svi treba da se pripreme da rade više jer za vreme epidemije, kako je rekao „80 odsto Srbije nije radilo“.

Foto: Pixabay

Vučić je rekao i da ako bude sve u redu, očekuje posle 1. maja delimičnu obnovu avio saobraćaja, a zatim i međugradskog i gradskog prevoza.

„Gradski prevoz neće krenuti u punom kapacitetu i za ulazak u autobuse biće potrebne najrigoroznije mere, svakako maske, a gužve ćemo gledati da izbegnemo“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako će zaposleni stizati na posao.

Na pitanja o ekonomiji, predsednik Srbije je objasnio da se procene rade svakoga dana, da država pokušava da pažljivo otvori privredu i da kriza neće trajati puna tri meseca.

„Kada pričamo o stopi rasta trudićemo se da ne pređe minus dva kako MMF predviđa, nego minus 1 ili 1,5“, rekao je Vučić i najavio rebalans budžeta za koji će se „kaže truditi da se kontroliše zaduživanje i da deficit ne pređe sedam odsto“.

Vučić je najavio nove mere pomoći pre svega turizmu, hotelijerima a moraćemo, kako je istakao, „da podignemo i Er Srbiju“.

Predsednik Srbije kaže da Vlada Srbije priprema rebalans budžeta, koji će predvideti deficit državne kase od sedam odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), i naglasio da će na taj način biti isfinansirane sve mere namenjene ublažavanju posledica epidemije koronavirusa.

Izvor: N1