Извор: srbija.gov.rs, Фото: Pixabay

Канцеларија за ИТ и еУправу Владе Републике Србије саопштила је да родитељи у Србији ових дана на порталу еУправа највише користе две електронске услуге: упис деце у предшколске установе – еВртић, као и исказивање интересовања за упис у први разред основне школе – припрема за еУпис.

Услуга еВртић је од ове године доступна родитељима путем портала еУправе по први пут у свим општинама и градовима у Србији, а конкурси су тренутно отворени у више од 60 локалних самоуправа.

Приликом коришћења ове електронске услуге аутоматски се прибављају неопходни подаци из матичне књиге рођених, Централног регистра обавезног социјалног осигурања и евиденције пребивалишта, тако да родитељи не морају да достављају ниједан документ приликом уписа детета, нити да одлазе ни на један шалтер.

Услуга еВртић је намењена родитељима који су држављани Републике Србије, а поједине предшколске установе пружају ову услугу и у случају да је један од родитеља страни држављанин.

Од ове године, упис деце у први разред основне школе, који традиционално почиње 1. априла, због актуелне ситуације и ванредног стања, почеће касније.

Уместо уписа, родитељи и други законски заступници могу да ступе у контакт са школом у коју желе да упишу своје дете преко нове електронске услуге Исказивање интересовања за упис у основну школу на порталу еУправа, или телефонским путем у самој школи.

На овај начин, школе ће евидентирати заинтересованост родитеља да упишу дете у одређену школу како би оквирно знале који број ђака могу да очекују.

Сви родитељи који ће користити ову електронску услугу биће обавештени о датуму уписа у основну школу чим он буде био дефинисан.

По дефинисању датума уписа у основну школу, на порталу еУправа биће доступна услуга заказивања термина за упис и тестирање – еУпис, која ће омогућити родитељима да једним одласком у школу заврше све процедуре око уписа детета и то без потребе доношења иједног документа, као и да обаве тестирање са психологом/педагогом.

Школе ће у унапређеној електронској услузи еУписа по службеној дужности прибавити податке из матичне књиге рођених, из евиденције пребивалишта, као и из здравственог информационог система о обављеном лекарском прегледу, наводи се у саопштењу.