Nagrada „Miloš Crnjanski“ za roman „Vakuum“ Jovane Dišić

Autorka Jovana Dišić dobitnica je prestižne Nagrade „Miloš Crnjanski“ za svoj prvi roman „Vakuum“, koji je 2022. godine objavilo Vulkan izdavaštvo, prenosi Nova.rs.

365420

Žiri Zadužbine Miloša Crnjanskog, u sastavu prof. dr Bojana Stojanović-Pantović, prof. dr Slađana Jaćimović i prof. dr Milo Lompar (predsednik), većinom glasova je odlučio da Nagradu Miloša Crnjanskog za 2022/2023. godinu dodeli romanu „Vakuum“, u kojem su pripovedanjem u prvom licu, objedinjeni roman lika i obrazovni roman.

Nagrada se dodeljuje svake dve godine za najbolje prvo delo iz jednog od onih književnih žanrova u kojima se ogledao Miloš Crnjanski. Nagrada podrazumeva novčani iznos od 2.000 evra, plaketu i medaljon sa piščevim likom. Sadašnji donatori nagrade su Izdavačka kuća Klet i Narodna biblioteka Srbije.

Jovana Dišić je prilikom promocije svog prvog romana istakla da je ponosna na činjencu da je roman u izdavaštvu poznate izdavačke kuće „Vulkan“, koja inače ne štampa i uređuje knjige domaćih autora. Činjenica da je izabran njen rukopis, koji je dugo bio u „folderu“, donosi joj ponos, jer znači da roman vredi i da u njemu postoji nešto dobro što su u Vulkanu prepoznali.

Izvor: nova.rs