Autorka Jovana Dišić dobitnica je prestižne Nagrade „Miloš Crnjanski“ za svoj prvi roman „Vakuum“, koji je 2022. godine objavilo Vulkan izdavaštvo, prenosi Nova.rs.

365420

Žiri Zadužbine Miloša Crnjanskog, u sastavu prof. dr Bojana Stojanović-Pantović, prof. dr Slađana Jaćimović i prof. dr Milo Lompar (predsednik), većinom glasova je odlučio da Nagradu Miloša Crnjanskog za 2022/2023. godinu dodeli romanu „Vakuum“, u kojem su pripovedanjem u prvom licu, objedinjeni roman lika i obrazovni roman.

Nagrada se dodeljuje svake dve godine za najbolje prvo delo iz jednog od onih književnih žanrova u kojima se ogledao Miloš Crnjanski. Nagrada podrazumeva novčani iznos od 2.000 evra, plaketu i medaljon sa piščevim likom. Sadašnji donatori nagrade su Izdavačka kuća Klet i Narodna biblioteka Srbije.

Jovana Dišić je prilikom promocije svog prvog romana istakla da je ponosna na činjencu da je roman u izdavaštvu poznate izdavačke kuće „Vulkan“, koja inače ne štampa i uređuje knjige domaćih autora. Činjenica da je izabran njen rukopis, koji je dugo bio u „folderu“, donosi joj ponos, jer znači da roman vredi i da u njemu postoji nešto dobro što su u Vulkanu prepoznali.

Izvor: nova.rs