Svetski dan vida se ove godine obeležava 8. oktobra, sa ciljem podizanja svesti o važnosti očuvanja zdravlja očiju. Najnoviji podaci Međunarodne agencije za prevenciju slepila (IAPB) pokazuju da više od 1,2 milijarde ljudi na svetu nosi naočare za vid, a prema istim podacima, uz redovne preventivne preglede oštećenje vida moguće je izbeći u više od 75% slučajeva.

Pixabay

Pregled vida predstavlja najbezbolniji i najkraći preventivni pregled, a stručnjaci preporučuju kontrolu najmanje jednom godišnj, navodi se u saopštenju.

Ovo su tri važna saveta za očuvanje zdravlja vaših očiju:

Redovni očni pregledi

Prvi preventivni pregled kod dece obavezno treba uraditi između druge i treće godine života kako bi se ustanovilo da li postoje promene u dioptrijskom aparatu oka i da li su potrebne naočare. Kod odraslih, ukoliko imaju zdrave oči, preventivni pregledi treba da se rade jednom godišnje.

Zaštita očiju od UV zračenja i plave svetlosti

Boravak u prirodi i prirodna svetlost mogu da spreče ubrzan rast minusa. Ipak, važno je zaštiti oči kada smo napolju, a to se postiže nošenjem naočara sa UV zaštitom. Sa druge strane, u zatvorenim prostorijama, kada smo izloženi ekranima računara, telefona, televizora, važno je nositi naočare čija stakla imaju zaštitu od plave svetlosti, odnosno H-Iprotecht.

Ovaj vid zaštite se preporučuje svima koji puno vremena provode za kompjuterom, bez obzira da li imaju dioptriju ili ne, jer se plavo svetlo akumulira na zadnjem delu oka i dovodi do bržeg starenja i do degenerativnih promena.

Pravilna ishrana

Pravilna ishrana je važna kako za ceo organizam, tako i za zdravlje oka. Određene namirnice imaju blagotvoran uticaj na zdravlje očiju, jer sadrže potrebne vitamine, minerale, antioksidante i druge biološki vredne materije koji doprinose boljem vidu.

Najvažniji prirodni pigmenti za raspoznavanje boja i jasan vid – zeaksantin i glutein, nalaze se u samom oku, u makuli koja je smeštena na mrežnjači. Kako organizam ne može sam da ih stvara, jako je važno njihovo unošenje kroz hranu, pre svega kroz narandžansto i zeleno voće i povrće – šargarepe, kajsije, dinje, bundevu, brokoli, spanać, blitvu, navodi se u saopštenju.

 

Autor: eKapija