Аутор: РТВ „Бисер“, Извор: цовид19.рс, Nova.rs/Фото: Pixabay

 

У Републици Србији је до 15 часова 5. априла 2020. године регистровано укупно 1.908 потврђених случајева COVID 19.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 959 особа од којих je 284 позитивнo. Хоспитализовано је 1082 пацијената, а 88 пацијената се налази на Сајму. На респиратору је укупно 98 пацијената.

До 15 часова у Србији је укупно тестирано 7.360 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

На жалост од претходног извештаја имамо и нових седам (7) смртних случајева, односно укупно 51. Преминуло је пет (5) особа  мушког пола, и две (2) особе женског пола.

Просек њихових година је 64,2 и сви су имали коморбидитете, односно више других придружених болести које су допринеле нежељеном исходу.

Епидемиолог Предраг Кон: Јасно се види пета недеља и након предаха, још седам умрлих, то несумњиво указује да се налазимо у узлету епидемије и убрзаном преношењу које јесмо очекивали, али нама јасно даје до знања да се што чвршће придржавамо свега што смо до сада донели.

Мање заражених на истоку и западу земље

Број заражених коронавирусом у Србији свакодневно расте, али према подацима са сајта Цовид 19, најмање заражених је на истоку и западу земље. Све општине су предузеле превентивне мере, како би се спречило и успорило ширење вируса, па тако у Жагубици редовно прате здравствено стање повратника из иностранства који су у самоизолацији.

“У овај крај вратило се доста људи из иностранства, тако да је 110 особа у самоизолацији. Некима од њих већ истиће тај период, а да им се нису јавили никакви симптоми. У већини фирми организиван је рад од куће тако да смо смањили број грађана који се креће, а редовно пратимо и проток робе” каже за портал Нова.рс,  Предраг Ивковић заменик команданта Штаба за ванредне ситуације.