Na fakultetima 15.193 mesta za brucoše, 9.743 budžetska

škola Olovka

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić kazao je da je za akademsku 2023/2024 predloženo da kvote za upis brucoša budu slične kao i prethodnih godina, pa će na osnovne akademske studije ove godine moći da se upišu ukupno 15.193 brucoša.

Foto: Pixabay

Đokić je posle sednice Senata Univerziteta u Beogradu kazao da će za taj broj studenata prve godine osnovnih i integrisanih studija biti raspisano 99 studijskih programa na 31 fakultetu.

Rektor je istakao da je planirano da se od ukupnog broja studenata koji upisuju prvu godinu studija na Univerzitetu u Beogadu, iz budžeta finasira 9.743, a za samofinasiranje u planu je 5.450 mesta.

– Otprilike dve trećine su budžetska mesta, a jedna trećina mesta je za samofinanasirajuće studente. Veliki je raspon različitih studijskih programa, pojedini fakulteti imaju samo po jedan studijski program, neki po tri, pet, pa i 10. Postoji široka lepeza društvenih, tehničkih, humanističkih nauka za koje će budući brucoši moći da se opredele – rekao je Đokić.

Naveo je da nije raspravljano o visini školarina na današnjoj sednici, jer nisu svi fakulteti održali sednice Saveta i doneli odluku o visini školarine.

– Senat Univerziiteta nije nadležan za donošenje bilo kakvih odluka za visinu školarine na pojedinačnim visokoškolskim ustanovama, tako da one to donose same na svojim sednicama. Verovatno će neki fakulteti podići školarine, a neki ostati na nivou od prošle godine, ali još nemamo potpunu informaciju – rekao je Đokić.

On je tokom sednice Senata naveo da je predviđeni broj za kandidate za upis na master akademske studije za 2023/2024. godinu ukupno 9.548 mesta, od čega je 3.985 mesta predviđeno da se finasira iz budžeta, 5.243 mesta su samofinasirajuća.

Kako je kazao, za osnovne strukovne studije predviđeno je 70 mesta i sva mesta su samofinasirajuća.

Prema rečima Đokića, za specijalističke akademske studije predviđeno je za 2023/2024. godinu 279 mesta, dok je za specijalističke strukovne studije predviđeno ukupno 125 mesta.