Na evidenciju Nacionalne službe zapošljavanja Srbije u junu se prijavilo 38.640 građana, što je 40 odsto više nego u maju, rekla je saradnica Fondacije Centar za demokratiju Sarita Bradaš.

Ilustracija/Pexels

„U maju ove godine posao je zatražilo novih 26.453 ljudi, a u junu 2019. godine 27.403, što znači da nezaposlenost brzo raste“, rekla je Bradaš.

Dodala je da je od ukupnog broja prijavljenih na evidenciju u junu 25.368 ljudi prvi put zatražilo posao, a 13.272 njih je već negde radilo.

Bradaš je rekla da će biti „vruća jesen“, jer će bez posla zbog krize u ekonomiji izazvane pandemijom virusa COVID-19 ostajati sve veći broj ljudi.

Pravo na novčanu nadoknadu u NSZ, prema rečima Bradaš, ima lice koje je bilo osigurano za slučaj nezaposlenosti 12 meseci neprekidno ili sa prekidima 18 meseci.

Da bi nezaposleni radnik ostvario pravo na socijalnu pomoć, prema Pravilniku o obrascima u postupku ostvarivanja prava na novčanu socijalnu pomoć, mišljenje daje i centar za socijalni rad na osnovu ocene razloga za propuštenu zaradu, broja članova domaćinstva i drugog čime se utvrđuje socio-ekonomski status porodice.

Podaci o propuštenoj zaradi utvrđuju se na osnovu mogućnosti radnog angažovanja pojedinca, odnosno člana porodice, učestalosti radnog angažovanja i cene rada na slobodnom tržištu za određeni posao i mogućnosti izdavanja nekretnina u vlasništvu u zakup.

Autor: N1