Vladar Kraljevine Srbije od 1903. do 1918. godine i, kasnije, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca Petar Prvi Karađorđević rođen je u Beogradu na današnji dan, 11. jula 1844. godine.

Foto: Vikipedija

Od 1918. godine do smrti (1921. godine) bio je na čelu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Njegovu vladavinu su obeležili parlamentarna demokratija, ubrzani privredni razvoj, kulturni napredak i sloboda štampe.

Tokom vladavine „Njegovog veličanstva svetog starca“, kako su ga nazivali u Francuskoj, ojačane su političke i kulturne veze sa južnoslovenskim narodima, a pod njegovim žezlom Srbija je bila „Pijemont slobode“, ideal ustavnog uređenja i žarište napretka u ovom delu Evrope.

Preminuo je u Beogradu, 16. avgusta 1921. godine.

Zanimljivosti

  • Sačuvan je automobil iz vremena njegovog upravljanja državom.
  • Prilikom njegovog krunisanja snimljen je film.
  • Po njemu se zovu Mrkonjić Grad, Medalja Petra Mrkonjića, Ulica kralja Petra I u Smederevu, Spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću, Kupatilo kralj Petar I, Petrova kuća, Kuća kralja Petra I Karađorđevića. Zatim škole OŠ „Kralj Petar I“ Niš, OŠ „Kralj Petar Prvi” Beograd, OŠ „Kralj Petar I Oslobodilac” Kriva Feja.
  • Snimljeno je više filmova o njemu. Neki od njih su: Gde cveta limun žut (2006), Kralj Petar Prvi u slavu Srbije (2018).
  • Uoči nove 1973. godine Tatomir Budisavljević bio je gost na Brionima, na poziv Jovanke Budisavljević Broz. Tito je tada ispričao da je u toku rata zamalo sreo na Krfu kneza Pavla, koji je isto tada bio na Krfu. Tito je rekao za Pavla da su mogli biti i prijatelji, imali su isti cilj da sačuvaju Jugoslaviju, samo to nije Pavlu pošlo za rukom, a njemu, Titu, jeste. Pozitivno se izrazio i o starom kralju Petru i rekao kako je to bio jedan fini čovek, pravi, istinski demokrata. Preskočio je kralja Aleksandra, pa je nastavio da priča o Petru Drugom, rekavši da je to strašno šta su Englezi s tim mladim čovekom učinili. To je bio privatni razgovor gde Broz govori kao čovek, a ne kao političar koji mora da gleda partijsku ideologiju. 
  • U Sarajevu je 1940. podignut veliki spomenik kralju Petru sa namerom da bude svečano otkriven u proleće 1941. Izbijanje rata je sprečilo ove namere i spomenik je po dolasku okupatora ubrzo srušen.

 

Izvor: nationalgeographic.rs