Александар Грејам Бел је био шкотски научник и проналазач. Најпознатији је по томе што је изумео телефон и основао телефонску компанију Бел. Поред тога, заслужан је и за важне проналаске у авијацији.

Vikipedija

Рођен је 3. марта 1847. године у Единбургу, у Шкотској. Пошто је његов отац био професор, Александар није похађао школу већ је подучаван код куће. Kада је од оца стекао основно образовање, уписао се у средњу школу а затим и на Универзитет у Единбургу.

Бел је постао заинтересован за науку о звуку највише због тога што су му и мајка и супруга биле глувонеме. Његови експерименти су га временом довели до идеје да би звучни сигнали могли да се шаљу путем жице.

Некако је успео да скупи финансијска средства за своју идеју и запосли Томаса Вотсона као асистента. Уз Вотсонову помоћ је изумео телефон. Прве речи преко телефона изговорио је Александар Грејам Бел 10. марта 1876. године. Оне су гласиле: „Господине Вотсон, дођите, желим да Вас видим“.

Испоставило се да су оба научника желела да патент региструју као свој. Александар је морао да пожури како би први регистровао свој патент. Успео је то да уради и као резултат, он и његови инвеститори били су у власништву изума који је променио свет. 1877. године основали су Телефонску компанију Бел. Током година било је много припајања са другим фирмама и промена имена компаније. Данас је она позната под називом АТ и Т.

Поред телефона, Александар Грејем Бел је имао још пар значајних изума и доприноса који укључују:

Детектор метала – Бел је изумео први детектор метала који је искористио да би пронашао метак у телу председника Џејмса Гарфилда.
Аудиометар – Направа која се користи у детектовању проблема са слухом.
Експериментални рад у области аеронаутике.
Осмишљавање техника која помажу глувонемим особама да науче да говоре.
Направу помоћу које се детектују санте леда.

Kада је Александар Грејам Бел преминуо 5. августа 1922. године, цео телефонски систем је утишан на минут, како би се изумитељу одало поштовање.

 

Извор: Википедија