Vesti

Marka Nikolića, pamtićemo po brojnim ulogama, prvenstveno po Dragiši Popadiću, odnosno Gigi Moravcu iz “Boljeg života”, ali legendarni glumac je uvek isticao da mu je uloga srpskog vladara Karađorđa u seriji “Vuk Karadžić” promenila život.

opusteno.rs

Marko Nikolić je rođen u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine. Nikolić je odrastao u Kraljevu, a još odmalena posećivao je Kraljevačko pozorište.

Kao dečak trenirao je košarku u kraljevačkoj Slogi i u svojoj sedamnaestoj godini dospeo do seniorskog tima. Uprkos posvećenosti sportu, Nikolić je ubrzo zavoleo pozorište i rešio da se bavi glumom. Pao je na prijemnom ispitu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, a student glume postao je iz trećeg pokušaja u Beogradu.

Na akademiji studirao je zajedno sa Mikijem Manojlovićem, Predragom Ejdusom, Draganom Maksimovićem, i Goranom Sultanovićem. Diplomirao je 1972. godine, a od 1970. godine bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu.

Preminuo je 2. januara 2019. godine nakon duge i teške bolesti na KBC „Zvezdara” u Beogradu. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Autor: RTV Biser

Najčitanije objave