Do kraja sledeće godine očekuje se spajanje Požarevca sa Koridorom 10, što će ovom gradu omogućiti direktnu vezu sa Beogradom, Nišom i celom Evropom, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prilikom obilaska radova na Dunavskom koridoru.

Foto RTV Biser

On je naveo da će Požarevac, izgradnjom brze saobraćajnice Požarevac–Veliko Gradište–Golubac, postati industrijski centar Braničevskog okruga.
Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić potvrdio je da je dinamika radova dobra zahvaljujući efikasnom procesu eksproprijacije, i naveo da je na izgradnji Dunavskog koridora svakodnevno angažovano približno 200 radnika sa isto toliko mehanizacije, pri čemu će se broj zaposlenih značajno uvećati kada se počne sa radovima na objektima.

Brza saobraćajnica državni put IB reda, auto-put E75 Beograd–Niš (petlja „Požarevac“)–Požarevac (obilaznica)–Veliko Gradište–Golubac je projekat koji će doprineti boljoj pristupačnosti, ali i rasteretiti saobraćaj obilaznicama urbanih područja Požarevca i Velikog Gradišta.

Takođe, uticaće na razvoj infrastrukture, ekonomije, privrede i turizma dodatnom popularizacijom važnih lokaliteta, poput Smederevske tvrđave, arheološkog parka Viminacijum, tvrđave Ram i Golubca i Srebrnog jezera, preneo je sajt Vlade.

Ukupna dužina brze saobraćajnice iznosi 68 kilometara.