Vesti

Na Svetski dan šale, 1. aprila 1924. godine rođen je Miodrag Petrović – Čkalja, pozorišni, filmski i TV glumac – komičar.

 

Foto: vikipedija

“Bio sam tanak kao čaklja, providan, pa je od čaklja postalo Čkalja”, tako je naš nenadmašni komičar objasnio poreklo svog drugog imena.

Karijeru je započeo u Dramskom studiju Radio Beograda, 1946. godine. Zajedno sa Gutom Dobričaninom i Mijom Aleksićem nastupao je u najpopularnijoj humorističkoj emisiji toga vremena “Veselo veče”. Komičari “Vesele večeri”, okupljeni oko Radivoja – Lole Đukića ubrzo su postali jezgro televizijskog humorističkog igranog programa.

Sve je počelo sa “Servisnom stanicom”, a zatim su sledile Čkaljine bravure u: “Crnom snegu”, “Ogledalu građanina pokornog”, “Muzeju voštanih figura”, “Na tajnom kanalu”, “Kamiondžijama”, “Vrućem vetru”, “Boljem životu”, “Ljubavi na seoski način”, “Pozorištu u kući”… Zapažene su i njegove uloge u pozorišnim predstavama: “Revizor”, “Pokojnik”, “Ivkova slava”, “Uobraženi bolesnik”, “Slučaj šampiona”…

Najznačajniji filmski projekti u kojima je ostvario uloge za pamćenje su “Put oko sveta” i “Zajednički stan”.

Svoje junake Čkalja je igrao lako, spontano i uverljivo. Njegove kreacije počivaju na mimici, gegu, govornom obrtu, njemu se jednostavno veruje, uprkos činjenici da je rođen 1. aprila. Od 2010. godine nagrada publike za najsmešniju predstavu na pozorišnom festivalu “Dani komedije” u Jagodini nosi ime Miodraga Petrovića Čkalje.

Preminuo je 20. 10. 2003. godine  u Beogradu.

Najčitanije objave