На Светски дан шале, 1. априла 1924. године рођен је Миодраг Петровић – Чкаља, позоришни, филмски и ТВ глумац – комичар.

 

Фото: википедија

„Био сам танак као чакља, провидан, па је од чакља постало Чкаља“, тако је наш ненадмашни комичар објаснио порекло свог другог имена.

Kаријеру је започео у Драмском студију Радио Београда, 1946. године. Заједно са Гутом Добричанином и Мијом Алексићем наступао је у најпопуларнијој хумористичкој емисији тога времена „Весело вече“. Kомичари „Веселе вечери“, окупљени око Радивоја – Лоле Ђукића убрзо су постали језгро телевизијског хумористичког играног програма.

Све је почело са „Сервисном станицом“, а затим су следиле Чкаљине бравуре у: „Црном снегу“, „Огледалу грађанина покорног“, „Музеју воштаних фигура“, „На тајном каналу“, „Kамионџијама“, „Врућем ветру“, „Бољем животу“, „Љубави на сеоски начин“, „Позоришту у кући“… Запажене су и његове улоге у позоришним представама: „Ревизор“, „Покојник“, „Ивкова слава“, „Уображени болесник“, „Случај шампиона“…

Најзначајнији филмски пројекти у којима је остварио улоге за памћење су „Пут око света“ и „Заједнички стан“.

Своје јунаке Чкаља је играо лако, спонтано и уверљиво. Његове креације почивају на мимици, гегу, говорном обрту, њему се једноставно верује, упркос чињеници да је рођен 1. априла. Од 2010. године награда публике за најсмешнију представу на позоришном фестивалу „Дани комедије“ у Јагодини носи име Миодрага Петровића Чкаље.

Преминуо је 20. 10. 2003. године  у Београду.