Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, demantovala je danas pojedine medijske navode o tome da će školama biti naloženo da temperatura u učionicama bude 20 stepeni, rekavši da se preporuke Ministarstva ne odnose na škole, vrtiće i bolnice.

Foto: Pixabay

 

„Što se tiče štednje, često se čuje da je Ministarstvo rudarstva i energetike naložilo da se smanji temperatura grejanja u školama i vrtićima. To nije tačno i demantujem takve navode. Preporuke smo dali javnim preduzećima, državnoj upravi, lokalnim samoupravama, državnim institucijama. Predložene preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije nikada nisu obuhvatale škole, vrtiće i bolnice, to su ustanove koje su izuzete iz svih preporuka“, rekla je Mihajlovićeva u Kragujevcu, odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je rekla da su Ministarstvu do sada plan štednje dostavile 73 lokalne samouprave, 29 javnih preduzeća, 18 državnih institucija i da očekuje do prvog oktobra da spisak bude kompletan. Mihajlovićeva je ponovila da se ne prave nikakvi planovi restrikcija i da je cilj preporuka da se smanji iznos koji država daje za uvoz struje.

„Ne planiramo restrikcije, ne razmišljamo o tome, jer mislim da smo uradili dovoljno prethodnih meseci da napravimo osnovu i da obezbedimo dovoljno energije i energenata do kraja marta, ali će za sve država morati da obezbedi novac, zato apelujemo na štednju, da bismo manje novca dali za uvoz“, rekla je ona.