Glumac Boris Pingović, prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu sinoć je u Malom Crniću svečano otvorio 49. Festival dramskih amatera sela Srbije.

RTV Biser

Njemu je pripala čast da, kako kaže, otvori „dobrano sredovečni, dugoživi festival“.

Glumac Boris Pingović

„To da je dugoživ, jamčim vam iskustvenom činjenicom da sam stariji, bezmalo, godinu dana od njega. Ipak, mi sredovečni momci uvek moramo da se dokazujemo, bez obzira, ili baš, s obzirom na sve ono što je ostalo iza nas. Verujte mi da to nije loše, šta više, dobro je i nužno, jer nema pozorišta bez celoživotnog samopreispitivanja i upiranja prsta u sebe. Samo to nam daje pravo da sa scene upiremo prste u šta god želimo i prozborimo istinu o drugima, samim tim o sebi i svemu što nas se tiče i što nas boli. Bavljenje pozorištem je privilegija koja je uvek iziskivala hrabrost. Češće je bila potrebna malo veća hrabrost za nas sa ove strane te „čarobne zavese“, ali, na žalost, došla nam je u živote nezvana gošća, takozvana, nova normalnost. Ta nakazna utvara koja izmiče svakoj preciznoj definiciji donela je strah, tako da nalog hrabrosti, hteli to ili ne, vlasni i poštovana publika. Na sreću, vrlo uspešno, jer tu ste, najdraži naši, jer da niste, svaka naša hrabrost bila bi besmislena i uzaludna. Hvala vam na tome što nam ulivate nadu da naša bavljenja, bilo amaterska ili profesionalna imaju smisla i da time naši životi nisu manje vredni. Proglašavam ovaj FEDRAS otvorenim u nadi da ćemo se već sledeće godine rugati i novoj i staroj normalnosti zasluživši jednu bolju najnoviju i normalniju od svih dosadašnjih“, rekao je Pingović na otvaranju festivala, nakon čega je Anđela Ćirković, glumica OAP „Branislav Nušić“ Centra za kulturu Malo Crniće, tradicionalno podigla zastavu FEDRAS-a.

RTV Biser

Nakon ceremonije otvaranja FEDRAS-a, u Centru za kulturu Malo Crniće, kao deo pratećeg programa otvorena je izložba slika pod nazivom „Sloboda“, autorke Danijele Božičković Radulović. Izložbu je otvorio ovogodišnji laureat nagrade „Srboljub Mitić“, pesnik Nebojša Lapčević iz Kruševca.

Prve večeri festivala nastupili su domaćini sa predstavom „Prosidba – Velika je muka moja“, po tekstu i u režiji Slobodana Ćustića.

Večeras će nastupiti Dramski studio „Maska“ iz Starog Sela koji će se odigrati predstavu “Ah zaboga, stišajte se, mister Drink” u režiji Dragana Nikolića Jordana.

U petak su na programu dve predstave. Od 17 časova publici u Malom Crniću predstaviće se dramski studio Centra za kulturu Požarevac dečijom predstavom „Kirija“ u režiji Slobodana Bobe Stepića. U 20 časova nastupiće Amatersko dramsko pozorište „Pepo Kresto“ iz Surduka, koji će odigrati predstavu „Čija smo mi deca“, Dušana Radojčića.

Subota je rezervisana za Amatersko pozorište „Mirko Tatalović Ćira“ iz Nove Pazove. Oni će odigrati predstavu „Sve o ženama“ u režiji Aleksandra Baka.

U nedelju je na programu pozorište „Jovica Jelić“ iz Žitišta koje će odigrati predstavu „Klinč“.

U ponedeljak na FEDRAS stiže Gradsko pozorište „Teatar 91“ iz Aleksinca. Oni će odigrati predstavu „Tetka od milion dolara“ u režiji Branislava Nedića.

U utorak 20. oktobra na programu su dve predstave. U 17 časova biće odigrana dečija predstava Dramskog ateljea KUD-a „Vuk Karadžić“ iz Grabovca „Kako je pobeđen strašni razbojnik Balačko“.

U 20 časova na programu je predstava „Pojava postaje masovna“, „Teatra Resava“ iz Despotovca.

Pretposlednje večeri festivala nastupiće Gradsko pozorišre „Moravište“ iz Ćuprije koje će odigrati predstavu Top od trešnje. Zatvaranje festivala planirano je za četvrtak 22. okobar, a festival će zatvoriti predstava „Koštanin tvist“, u kojoj igraju Dragana Dabović i Andrej Šepetkovski.

Ovogodišnji stručni žiri je u sastavu: Cisana Murusidze Čolovć, rediteljka iz Beograda, Vlada Ris, profesor književnosti iz Novog Sada i Slobodan Boba Stepić, dramski umetnik iz Požarevca. Žiri publike radi u sastavu Danijela Božičković Radulović, Sanela Savić i Nikola Ivić.

Autor: RTV Biser