Za većinu đaka osnovnih škola ocene će biti zaključene do kraja maja, kada se i završava nastava. Mali maturanti imaće još jednu probu završnog ispita 1. juna, s tim što će dva testa raditi od kuće, a test iz matematike radiće 2. juna u školi.

Foto: Pixabay

U ponedeljak, 1. juna, osmaci donose đačke knjižice, sliku i sve što treba da se registruju za malu maturu, koja će biti održana 17, 18. i 19. juna, a sa sobom poneće dva testa – srpski jezik i kombinovani test, koje će raditi kod kuće i to isključivo hemijskom olovkom koja piše plavo.

Testove će popunjavati samostalno kod kuće da bi još jednom proverili svoje znanje i tipove zadataka koji će biti na završnom ispitu. Na završnom ispitu polovina pitanja će biti otvorenog tipa – da odgovore, odnosno dopišu rešenje.

Učenici 2. juna u školu vraćaju urađene testove, a u učionicama, opet u različito vreme, rade probni test iz matematike, pri čemu je cilj da učenici osete atmosferu završnog ispita, kako će izgledati raspored po učionicama. Osnovna škola “ Dositej Obradović“ Požarevac obezbedila je zaštitnu opremu i svakom učeniku po 2 hemijske olovke. Za probni test iz matematije osmaci treba da ponesu potreban pribor (lenjir, grafitna olovka,šestar) i flašicu sa vodom a za rad će imati dva sata.

Za popravljanje ocena osmaci imaju tri dana 3, 4. i 5. jun, a od 6. juna počinje pripremna nastava, i to onlajn na RTS planeta, a za učenike koji to žele od 8. do 16. juna imaju pripremu u školi.

Mala matura polagaće se 17, 18. i 19. juna i to prvog dana srpski, drugog dana matematika, a trećeg kombinovani test.

Izvor: RTV Biser