Prve OI posle Drugog svetskog rata održane su 1948. godine u Londonu u Engleskoj, koja je tada oskudevala u svemu, ali je, ipak, na sjajan način organizovala 14. Olimpijske igre. Srebrne medalje za Jugoslaviju osvojili su Ivan Gubijan i fudbalska reprezentacija.

Foto: rts

 

Organizacija 12. Igara, zakazanih za 1940. godinu, poverena je najpre Tokiju, a nakon izbijanja Drugog japansko-kineskog rata dodeljena je Helsinkiju. To takmičenje je, međutim, otkazano zbog Drugog svetskog rata, kao i sledeće Igre, čiji je domaćin trebalo da bude London 1944.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nije dozvolio da se na Igrama takmiče sportisti iz Japana i Nemačke, zemalja koje su se nalazile pod savezničkom okupacijom. Londonsku manifestaciju „preskočio“ je i SSSR, jer nije bio član MOK-a, ali su prvi put, kao nezavisne zemlje, učestvovale Indija i Pakistan.

Jugoslaviju je na Igrama u Londonu predstavljalo, čak, 96 sportista – u atletici, biciklizmu, vaterpolu, veslanju, gimnastici, plivanju i fudbalu, a medalje su osvojili Ivan Gubijan u bacanju kladiva i fudbalska reprezentacija.

Fudbalska reprezentacija do finala je pobedila selekcije Luksemburga, Turske i domaćina takmičenja Veliku Britaniju, a u meču za zlatnu medalju poražena je u duelu sa Švedskom, koju su predvodili sjajni asovi Gunar Gren, Gunar Nordal i Nils Lidholm.

Na 14. OI u Londonu od 29. jula do 14. avgusta 1948. godine učestvovalo je 4.104 takmičara (390 žena) iz 59 zemalja u 17 sportova.

Olimpijci su se za medalje borili u vodenim sportovima (plivanje, skokovi u vodu, vaterpolo), atletici, biciklizmu, boksu, veslanju, gimnastici, dizanju tegova, jedrenju, konjičko sportu, košarci, mačevanju, modernim petoboju, rvanju, streljaštvu, fudbalu, hokeju.

Autor: RTS