Leni Kravic, američki rok-pevač, muzičar, tekstopisac i producent. Pored toga Leni svira gitaru, bas, bubnjeve, klavijature i perkusije, a 2012. dodao je još jednu stavku svojoj biografiji – postao je i dizajner.

Foto: Vikipedija

Rođen je 26. maja 1964. u Njujorku pod pravim imenom Leonard Albert Kravic. Kao dete je počeo da svira bubnjeve, a zatim gitaru. Zahvaljujući ocu, koji je radio na televiziji, upoznao je mnoge džez muzičare kao što su Ela Ficdžerald, Djuk Elington, Sara Von, Majls Dejvis, a na njega su veliki uticaj imali i soul muzičari Džejms Braun, Areta Frenklin, Stivi Vonder i Kurtis Mejfild.

Kravic je do sada snimio sedam studijskih albuma, a procenjuje se da je prodato više od dvadeset miliona nosača zvuka sa njegovom muzikom. Tokom karijere osvajao je mnogobrojne muzičke nagrade, a Gremijevo priznanje za najboljeg muškog izvođača dobio je četiri godine zaredom od 1998. do 2002.

Kravic je dizajnirao seriju stolica za kuću „Kartel“ koje su sve rađene po ugledu na čuvenu „Gospođicu“ (Mademoiselle) Filipa Starka. Reč je o stolicama sa naslonom i rukohvatima presvučenim zmijskom kožom ili krznom. Roker je dizajnirao i crno-bele pločice inspirisane kapljicama vode i talasima za kompaniju „Lea“.