Pre 35 godina, na današnji dan održan je jedan od najvećih humanitarnih koncerata, “Live aid”.

Queen

Na londonskom stadionu „Vembli“ i na stadionu „Džon Kenedi“ u Filadelfiji su istovremeno održani veliki humanitarni koncerti pod nazivom „Lajv ejd“. U akciji pomoći gladnima u Africi, koju je organizovao Bob Geldof, najpoznatiji rok i pop muzičari sveta, prikupili su 125 miliona dolara, a TV prenos koncerata je pratilo oko milijardu i po gledalaca u 110 zemalja. Koncert je trajao 16 sati.

Džons, koji je u to vreme bio novinar magazina ID, dodaje da su dva centralna koncerta i dva manja, u Australiji i Nemačkoj, organizovana za samo 19 nedelja, ali i da su menadžeri pojedinih izvođača tražili nemoguće uslove.

„Lajv ejd” je bio i prvi nastup Pola Makartnija posle ubistva Džona Lenona. Kao mogućnost pominjalo se okupljanje „Bitlsa” sa Lenonovim sinom Džulijanom, što ipak nije realizovano.

Poziv odbili „Juritmiks”, Sindi Loper i Stivi Vonder

Poziv Boba Geldofa odbili su: „Juritmiks”, Lajza Mineli, Joko Ono, Sindi Loper, Rod Stjuart jer nije mogao da okupiti bend, dok je Boj Džordž bio na odvikavanju od droge. Tada popularni bend „Tears For Fears” takođe nije nastupao jer je članove grupe uvredilo to što je Geldof objavio da će da sviraju pre nego što ih je pitao.

Stivi Vonder je, na primer, prvo pristao pa se onda povukao uz objašnjenje da ne želi da bude samo paravan „crnog” umetnika.

U ovaj projekat bio je uključen veliki broj muzičkih zvezda iz čitave planete, tako da se u na „Vembliju“ nastupali: Grupa „Queen“, U2, „Spandau Ballet“, „Ultravox“, „Dire Straits“, Dejvid Bouvi, Šade, Nik Keršo, Elton Džon, Pol Mekartni i mnogi drugi.

S druge strane, na stadionu JFK su pevali i svirali: Mik Džeger, Brajan Adams, „Duran Duran“, Madona, Run DMC, „The Hooters“, Fil Kolins (koji je doleteo odmah iz Londona za Filadelfiju), Lajonel Riči, Majkl Džekson, Hari Belafonte i mnogi drugi.

Autor: RTV „Biser“