Šesnaesti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, pod sloganom „Umetnost iznad svega“, održaće se od 25. do 29. januara na dobro poznatoj lokaciji na Mokroj gori – Mećavniku. Za nagradu – Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje – takmičiće se 14 filmova iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

demonstration, projector, film projector

Foto: Pixabay/geralt

Osnivač festivala Emir Kusturica otkrio je da se ostvarenja koja su ušla u takmičarski program ističu svojim kvalitetima.

– Ostvarenja koja smo uvrstili u takmičarski program imala su uspešan bioskopski ili festivalski život. Autori koje smo pozvali i koji su potvrdili svoje prisustvo održavaju visoki nivo ideje da nijedan film neće biti uvršten u takmičarski program ukoliko ne dođe njegov autor – rekao je Kusturica na konferenciji za medije.

Odluku o ovogodišnjem pobedniku doneće međunarodni žiri, koji čini: Suzana Nikjareli, Slavko Štimac i David Noj. O laureatu priznanja „Vilko Filač“ odlučiće direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

U okviru programa „Savremene tendencije“ publika će moći da pogleda film „Kjara“ italijanske rediteljke Suzane Nikjareli, „Tinitus“ nagrađivanog brazilskog reditelja Gregorija Graciozija, film „Plan 75“ japanske rediteljke Čije Hajakave, zatim osvajača priznanja na Venecijanskom filmskom festivalu, ostvarenje „Suša“ italijanskog reditelja Paola Vircija, i film reditelja Rubena Estlunda „Trougao tuge“, koji je dobitnik Zlatne palme. Svoje prisustvo potvrdili su Suzana Nikjareli, Paolo Virci, Gregorio Gracioza i Čija Hajakava.

Mladi filmski stvaraoci biće u fokusu programske celine pod nazivom „Novi autori“, u okviru koje će se prikazivati debitantski dugometražni filmovi reditelja Siniše Cvetića „Usekovanje“, Munije Akl iz Libana „Kosta Brava, Liban“ i Karla Franciska Manatada sa Filipina „Svejedno da li je vreme lepo“.

Programska celina „Kustendorf predstavlja“ doneće publici dva ostvarenja – „Poziv od boga“, posthumni film proslavljenog reditelja Kima Ki Duka, i dokumentarni film „Pazolini – hronologija političkog zločina“, autora Paola Fjorea Anđelinija.

Izvor: kurir.rs