Tradicionalna Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić“ održaće će se od 24. do 29. novembra po šesnaesti put u Centru za kulturu Požarevac. Na konferenciji za medije, direktorka Centra za kulturu Požarevac, Galina Pavlenko Perić, urednik programa Bojan Gačević i selektor Radiša Dragojević najavili su pet predstava koje će biti izvedene u takmičarskom delu.

Smotru otvara amatersko Pozorište „Kreativni haos“ iz Centra za kulturu Smederevo, sa predstavom „Iza kulisa“ rediteljke Nevene Rakočević. Drugog dana, amateri iz Centra za kulturu Malo Crniće će izvesti komad „Iza Božijih leđa“, reditelja Dejana Cicmilovića. Nedeljni program Smotre uključuje predstavu „Klopka za bespomoćnog čoveka“, u režiji Ivana Dragojlovića, koju će izvesti članovi Amaterskog pozorišta Centra za kulturu „Dragan Kecman“ iz Kučeva.

Naredne večeri, na programu je komad Pozorišta „Kastelum“ iz Kostolca, pod nazivom „Bila je to ševa“, reditelja Fuada Tabučića, dok Smotru zatvara Teatar „Resava“ iz Despotovca sa predstavom „Ruženje naroda“, u režiji Miroljuba Ivanovića i Nemanje Radivojevića. Imena najbolje glumice, najboljeg glumca i pobedničke predstave biće poznata 29. novembra.

U okviru pratećeg programa, beogradski „Art teatar“ će 25. novembra nagraditi najmlađu požarevačku publiku izvođenjem komada „Zlatokosa“. Pobednička predstava Smotre „Živka Matić“ će revijalno ulepšati Susrete varoških pozorišta Srbije „Milivojev štap i šešir“ sledeće godine.

Selektor Festivala, Radiša Dragojević, ističe da je imao zahvalan, ali i težak zadatak prilikom odabira predstava, s obzirom na skromnu ponudu. Veruje da će posetioci biti zadovoljni kvalitetom izabranih predstava koje će biti izvedene na sceni požarevačkog Centra za kulturu.

Sve predstave igraju se u Velikoj sali Centra za kulturu, s početkom u 20 sati, a ulaznice po ceni od 300 dinara mogu se kupiti u Bilet servisu.

Uoči Festivala, požarevačka publika imaće priliku da uživa u dva izuzetna programa. Naime, 17. novembra, u 20 sati, Narodno pozorište će izvesti balet „Šizela“ sa preko šezdeset balerina i baletana, dok je 19. novembra na programu koncert umetnice Amire Medunjanin.