U trenutku kada ceo svet drma ekonomska kriza, a velike banke propadaju, prirodno je da se ljudi brinu za svoju egzistenciju, a naročito oni koji su završili svoj radni vek. O tome koliko je penzioni fond stabilan, da li će se pristup penzijama u narednom periodu menjati, kakve planove ima naš PIO fond govorio je gost Pulsa Srbije Relja Ognjenović, direktor Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje, piše Kurir.

Foto: Pixabay

– Trudimo se da svi naši korisnici dočekaju penziju. Što se tiče muškaraca uslovi za penziju su 65 godina života i minimum 15 godina radnog staža. Što se tiče žena to se pomera dok se ne postigne izjednačenja statusa žena i muškaraca – rekao je Ognjenović.

Naglasio je da radna sposobnost i produktivnost u poznijim godinama zavise od pojedinačnih slučajeva, kao i da se radi na uravnoteženosti između starosne granice za penziju i visini njenog iznosa:

– Granica je takva kakva jeste. Moramo da brinemo o mnogim stvarima. Ove godine ćemo u drugom delu imati novo povećanje koje će biti preko 10 posto. Starosna granica jeste malo viša, ali gledamo da se to uskladi na način da i penzija bude veća.

– Gledamo da penzije pre svega budu stabilne, a da onda u odnosu na punjenje budžeta povećavamo njihov iznos. Mi smo zato i izmenili zakon da bi mogli da imamo vanredno usklađivanje, s obzirom na inflacije koje nam dolaze. U odnosu na prošlu godinu u prva tri meseca iznos je za 18.000.000.000 veći, zbog čega je predsednik najavio da ćemo u drugom delu godine imati i dvocifreno povećanje.

Izvor: Kurir