Kultni album „Bitanga i princeza“ Bijelog dugmeta dostupan je na digitalnim platformama

Unnamed

Nakon što je prošle nedelje pušten u pretprodaju, četvrti, najambiciozniji i po mnogima najbolji album kultnog Bijelog dugmeta – „Bitanga i princeza“, sada je dostupan i na digitalnim platformama.

Unnamed
Četrdeset i pet godina posle, ovaj kultni album miksan je sa originalnih 24-kanalnih vrpci koje su sve ove godine pažljivo čuvane u arhivi Croatia Recordsa. Vinilno izdanje albuma „Bitanga i princeza“ u Abbey Road Studios rezao je Sean Magee, Grammyem nagrađeni ton majstor, a za novi miks albuma zaslužan je Goran Martinac iz Croatia Records Studija.

180-gram vinil dolazi i sa download karticom sa wav verzijama svih pesama. Uz stereo verzije mikseva, spremna je Dolby Atmos verzija za digitalne servise kao i hybridni Super Audio CD s HiRes Stereo verzijom, te 5.1 surround mixom koji je u legendarnom Abbey Road studiju masterirao Simon Gibson.

Ali, nije samo zvuk taj koji će oduševiti diskofile. Jubilarni album „Bitanga i princeza“ dolazi sa originalnim cenzurisanim omotom Dragana S. Stefanovića!

Album donosi sedam izvrsnih pesama – „Na zadnjem sjedištu moga auta“, „Ala je glupo zaboravit’ njen broj“, „Bitanga i princeza“, „A koliko si ih imala do sad“ i „Ipak, poželim neko pismo“ te emotivne balade „Kad zaboraviš juli“ i „Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš“ u kojima Bijelo dugme prati simfonijski orkestar i hor.

„I iz današnje perspektive, album ‘Bitanga i princeza’ jedan je od najzanimljivijih ostvarenja u ukupnoj produkciji Bijelog dugmeta. Lično to doživljavam i kao svoje vrhunsko dostignuće davnim sedamdesetim godinama“, rekao je Željko Bebek, prvi frontman i po mišljenju mnogih obožavatelja grupe jedan od najboljih vokala Bijelog dugmeta.