Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je izjavio nakon sednice tog tela da su usvojeni predlozi da se rad tržnih centara dopusti do 20 časova, kao i da sve uslužne delatnosti rade radnim danom do 20 sati. Kafići i restorani mogu raditi takođe do 20 sati, uz poštovanje postojećih mera, „bez korišćenja muzike u bilo kom smislu“, dodao je on. Mere bi trebalo da usvoji Vlada Srbije.

Ilustracija/Pixabay

Tiodorović je ocenio da je današanja sednica Kriznog štaba bila „ozbiljna i teška“ i dodao da će nove mere biti oročene do petka, kada će biti napravljena nova procena epidemiološke situacije. Tada će, kako je rekao, biti procenjeno da li će te mere biti produžene, izmenjene ili dopunjene.

On je dodao da kovid redari tržnih centara treba da sprovode kontrolu onako kako je predviđeno, a komentarišući rad kafića i restorana bez muzike ocenio da se smatra „da se ipak uz muziku ljudi opuštaju, ne poštuju mere, i dolazi do mogućnosti lakšeg prenošenja virusa“.

Kulturne ustanove će i dalje raditi do 21 čas, dodao je Tiodorović.

Tiodorović je rekao da je došlo do „vrlo blagog“ pada broja obolelih, „ali sa tendencijom da u kovid bolnicama imamo smanjenje broja pacijenata“.

Izvor: N1