Седница Кризног штаба одржана је данас, а главне теме су биле рад угоститељских објеката, тржних центара, услови за улазак у Србију и анализа стања у школама.

Pixabay

Одлучено је да све досадашње мере остају на снази, одлучено је данас на седници Кризног штаба. Заседање је завршено ставом медицинског дела Штаба да нема отварања тржних центара и кафића.

На данашњој седници донете су и нове мере: ђаци у мањим група моћи ће да дођу у школу, поправљају оцене и буду оцењени, а улазак у Србију биће могућ са уверењем о примљене обе дозе вакцине.

Кризни штаб је усвојио захтев Министарства просвете да се омогући ученицима да у мањим групама, уз стриктно поштовање епидемиолошких мера, могу да дођу у школу и буду оцењени. У складу са одлукама Кризног штаба, Министарство ће дефинисати јасно упутство и проследити га школским управама.

Када је реч о граници и условима уласка у Србију одлучено је да наши држављани и странци могу показати уверење о примљеној вакцини. Путници морају да имају обе дозе то јест да су вакцинисани и ревакцинисани осим Астра Зенеке где је довољна једна доза јер је ревакцина неколико месеци касније.

– Сви грађани Републике Србије који су потпуно вакцинисани, односно да имају потврду да су примили другу дозу вакцине, а ово важи за Спутњик, Синофарм и Фајзер вакцину, моћи ће да уђу у Србију без ПЦР теста. Ово исто важи и за стране држављане који су потпуно вакцинисани, са обе дозе вакцине, моћи ће да уђу у Србију без ПЦР теста и без карантина.

Све мере које су важиле до сада остају до даљњег што значи да су затворени и ову недељу тржни центри и угоститељски објекти.

Прехрамбене продавнице, апотеке и бензинске пумпе остају отворене.

 

Извор: новости.рс