Predstojećeg vikenda važiće iste mere za suzbijanje širenja koronavirusa kao što su i do sada važile, saopštio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba. Jedina novost, kako je rekao, je to što će za ulazak u Srbiju od nedelje, 20. decembra, biti potreban negativan PCR test ne stariji od 48 sati, dok će od ponedeljka biti produženo radno vreme ustanova kulture.

Ilustracija/Pixabay

„Mi smo jutros imali sednicu Kriznog štaba i analizirali smo trenutnu epidemilošku situaciju, i jednostavno nastavili ono što smo imali do sada. Vikend će biti isti onakav kakav je bio i prethodni. Sve mere koje su do sada bile na snazi do daljeg će ostati“, saopštio je Gojković.

Jedina novost je to što će od nedelje, 20. decembra, za ulazak u Srbiju biti potreban negativan PCR test ne stariji od 48 sati, o čemu je Vlada Srbije već obavestila javnost, podsetio je on.

„Razgovarano je i o daljim merama koje ćemo preduzimati. One prvenstveno zavise od aktulene epidemiološke situacije i broja novozaraženih. Vidimo da smo u ovom trenutku uspeli da tu našu krivu zaražavanja zaravnamo. U zavisnosrti od broja novoobolelih , donosićemo odluke vezane za moguće restrektivnije mere, ali i moguće poputšanje mera“, naveo je Gojković.

Predlog Kriznog štaba u vezi sa kojim su svi saglasni, dodao je on, jeste da se od ponedeljka produži radno vreme ustanova kulture, odnosno pozorišta, bioskopa, galerija i muzeja.

„Videćmo da li će biti do 20h ili do 21h“, kazao je Gojković i istakao da prema podacima kojima raspolaže Krizni štav, u ustanovama kulture izuzetno retko dolazi do zaraze, ukoliko se poštuju sve preventivne mere.

„Tu su jedini problem zaposleni. Nemoguće je da scenski umetnici, glumci na sceni nose masku i drže fizičku distancu. Postoje određni protokoli kojima se oni testiraju pre svake predstave i na taj način je najveći deo odgovornosti na rukovodiocima kulturnih ustanova da ne bi došlo do zaražavanja glumaca i zaposlenih. Ali što se tiče same publike, ukoliko se poštuju sve mere, verovatnoća da će doći do širenja infekcije u tim ustanova je izuzezno mala“, uverava Gojković.

Kazao je i da su mere skraćenja radnog vremena ustanova kulture i bile na snazi pre svega zbog zaštite zaposlenih, jer je i javnost upoznata sa tim da se veliki broj scenskih umetnika razboleo, kao i da su pojedini tragično završili svoj život.

Autor: N1