Slobodan „Boba“ Živojinović, jugoslovenski i srpski teniser rođen je 23. jula 1963. godine. Zajedno sa Nenadom Zimonjićem je jedini teniser iz Srbije koji je stigao do najviše pozicije u konkurenciji dublova i prvi koji je osvojio. Suprug je pevačice Lepe Brene.

Foto: sportska sećanja

Igrao je desnom rukom i koristio jednoručni bekhend. Imao je dobar servis i obično igrao servis-volej. Bio je slabiji u dužim razmenama.

Živojinović je predstavljao SFR Jugoslaviju kao petnaesti nosilac na Letnjim olimpijskim igrama 1988. u Seulu, gde je poražen u drugom kolu od Francuza Gi Foržea.

Osvojio je dve titule u karijeri (Hjuston, 1986 i Sidnej, 1988), kao i osam titula u dublu. On je dostigao svoju najvišu poziciju na ATP listi 26. oktobra 1987, kada je postao broj 19 na svetu.

Živojinovićevi najznačajniji Grend slem rezultati su bili dva polufinala. Na Otvorenom prvenstvu Australije 1985. je upečatljivo pobedio Džona Makenroa u napornom četvrtfinalu u pet setova i došao do polufinala gde je izgubio u tri seta do Matsa Vilandera. Sledeće godine, 1986, on je došao do polufinala Vimbldona, izgubivši od Ivana Lendla u teškoj borbi od pet setova.

Tokom svoje karijere ukupan skor u singlu od 150 pobeda i 138 poraza. On je bio uspešniji u konkurenciji parova osvojivši US Open 1986. sa Andresom Gomezom. Iste godine je osvojio još 3 turnira i 8. septembra 1986. bio je broj 1 dubl igrač na svetu.

Po završetku aktivne sportske karijere se posvetio poslovnim poduhvatima, ali nekoliko godina kasnije se aktivirao i postao predsednik Teniskog saveza Srbije.Oženjen je pevačicom Lepom Brenom. Trenutno živi i radi u Beogradu i na Floridi, SAD. Inače njegov venčani kum je poznati teniser Boris Beker.

Autor: RTV „Biser“