Kraljica Elizabeta danas puni 94 godine, ali je zbog situacije s koronavirusom u Britaniji i svetu otkazala veliku rođendansku proslavu uz počasnu paljbu. Umesto toga, nastavlja sa svojim regularnim životnim navikama koje joj osiguravaju sada već poslovičnu dugovečnost i vitalnost.

Foto: Business Insider

“Njena majka je doživela 101. godinu i dosta su dobre šanse da će i kraljica Elizabeta”, izjavio je jednom prilikom dr Majkl Gordon, specijalista za gerijatriju koji je imao priliku da se susretne s njenim visočanstvom. Međutim, pored dobre genetike, za dugovečnost su dosta zaslužne i zdrave životne navike kojih se kraljica drži već godinama, a koje se tiču ishrane, fizičkih aktivnosti, rada i, uopšte, rada na sebi.

Daren Mekgrejdi, nekadašnji šef kuhinje Bakingemske palate, otkrio je svojevremeno kakav je kraljičin način ishrane i posebno ukazao na nekoliko vrlo zdravih navika.

Jedna od njih je uzdržavanje od ugljenih hidrata. Iako povremeno posegne za sendvičem, kraljica uglavnom izbegava pastu i krompir.

Takođe, vodi računa o porcijama. Umesto tri obilna obroka, ona jede četiri puta dnevno i to uglavnom lakšu hranu. Na primer, njen omiljeni doručak su pahuljice i kuvano jaje uz šolju toplog čaja. Ručak i večera su lagani, najčešće piletina ili riba sa povrćem, a između ima pauzu i zakusku uz popodnevni čaj.

Inače, svakodnevno uživanje u čaju takođe se ističe kao jedna od navika koje doprinose njenom zdravlju. Njen omiljeni čaj, Earl Gray, pun je antioksidanasa, pomaže snižavanju holesterola i krvnog pritiska. Kraljica ga pije ujutru i popodne, bez šećera i mleka.

Što se tiče fizičkih aktivnosti, Majkl Gordon kaže da je poznato da kraljica voli duge šetnje i praktikuje ih svakodnevno, a samo 30 minuta hodanja dnevno može pomoći boljoj kondiciji, spuštanju pritiska i oslobađanju od stresa.

Na kraju, bitno je i sve što kraljica čini da ostane i psihički u kondiciji. Nikad nije prestala da radi.

“To nije posao gde ona ide i trudi se da bude ljubazna s ljudima. Ona živi u stresnom okruženju, ali nije svaki stres negativan”, objasnio je Gordon, ukazujući na to da stres u ovom slučaju može da znači i podstrek na kreativnost, istrajnost i ljubav prema životu.

Osim toga, kraljica je i jako povezana sa svojom porodicom, a stručnjaci ukazuju i na pozitivne efekte koje kućni ljubimci imaju na mentalno zdravlje i činjenicu da je kraljica redovno u kontaktu i sa svojim psima.

Izvor: Nova.rs