Cene avionskog goriva duplirane su u odnosu na januar i februar ove godine, zbog čega turističke agancije uvode doplatu za avionski prevoz u već prodatim aranžmanima.

Foto: Pixabay

Pošto zbog rata u Ukrajini cene ovog goriva i dalje rastu, u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija YUTA očekuju da će avio-prevoz još poskupljivati.
Cene čarter letova ugovaraju se početkom godine u odnosu na cenu goriva, ali je zbog rata u Ukrajini cena goriva drastično skočila i agencije nisu imale izbora nego da uvedu doplatu za avionski prevoz u već prodatim aranžmanima, kazao je za RTV Direktor YUTA-e Aleksandar Seničić.
– Cena goriva za avione je u ovom trenutku već za 100% nego u januaru, februaru ove godine – rekao je Seničić.
On je naveo i koliko će konkretno doplata iznositi za pojedine destinacije.
– Doplate se kreću od 30 EUR za Grčku (u junu će i biti toliko), za Tursku, Španiju, Italiju je oko 40 EUR, Egipat od 50 EUR – kaže Seničić.
Dodao je da je u međuvremenu postignut dogovor s nacionalnim prevoznikom, na osnovu kojeg će se bar mesec dana pre leta znati koliko će se prevoz doplaćivati ukoliko dođe do dodatnih promena. A to će se odnositi i na aranžmane koji će se tek prodavati, jer cene goriva i dalje rastu.
Prema njegovim rečima, doplate će biti i za autobuski prevoz, ali će one biti znatno manje – od 10-15 EUR u odnosu na prošlogodišnje. Pa će tako prosečna cena karte za Grčku umesto 50-55 EUR, sada koštati 60-65 EUR.
Kada su u pitanju cene smeštaja, one su, kako napominje, ostale iste za sve zakupe koje agencije imaju pod ugovorima, što se odnosi na kompletni apartmanski deo smeštaja u Grčkoj, a koji je ostao na nivou cena od prošle godine sa pomeranjima do 5%, dok je smeštaj u hotelima viših kategorija poskupeo za 10-20%.