Klint Istvud danas puni 91 godinu, a stvarno je nemoguće odrediti kojom aktivnošću se trenutno bavi pošto ih ima „bezbroj“!

Foto: montenegroclick.me

U svakom slučaju, mi smo ovde da mu čestitamo i zahvalimo se na svemu što su njegova genijalnost i talenat stvorili za nas.

Istvud je rođen u San Francisku, 31. maj 1930. godine, a iako je počeo svoju karijeru i proslavio se kao glumac, kritičare je „oborio s nogu“ kada je počeo da se bavi i režijom, ali i komponovanjem muzike za filmove. I dok filmovi koje je režirao poput „Devojka od milion dolara“ i „Pisma sa Ivo Džime“ dobijaju samo reči hvale, ono po čemu ćemo ga najviše pamteti i voleti su uloge čvrstih momaka čeličnih pogleda ili antijunaka kao što su inspektor „Prljavi“ Hari Kalahan u seriji filmova o „Prljavom Hariju“ ili čovek bez imena u špageti vesternima Serđa Leonea. Osam puta je bio nominovan za Oskara u ulozi režisera i producenta, dok je nagradu dobio za filmove „Neoprostivo“ i „Devojka od milion dolara“.

Godine 1954. dolazi u Holivud i potpisuje ugovor sa Univerzalom. Njegovi glumački počeci vezani su za male, slabo plaćene uloge (75 dolara nedeljno!) u filmovima B produkcije kao što su „Osveta čoveka ribe“, „Tarantula“ (glumi pilota aviona iz kojeg se na kraju filma baca napalm bomba na džinovskog pauka) i „Fransis u mornarici“. Otpušten je kada je jedan od studijskih moćnika izjavio da Istvud ima „preveliku Adamovu jabučicu“.

Proboj u glumačkoj karijeri nastaje kada je Istvuda, koji je bio u poseti prijatelju u studiju CBS, uočio jedan od studijskih producenata ponudivši mu ulogu kauboja Raudija Jejtsa (za kog je Istvud kasnije izjavio da je idiot sa prerije) u dugovečnoj (sedam sezona) i popularnoj TV seriji „Sirova koža“ 1959. godine.

Kauboj bez imena

Glavne uloge tajanstvenog čoveka bez imena u trilogiji špageti vesterna Serđa Leonea „Za šaku dolara“ (1964), „Za koji dolar više“ (1965) i „Dobar, loš, zao“ (1966) donose mu međunarodnu slavu pri čemu je redefinisao tradicionalni imidž kauboja sa Divljeg zapada (iako je njegov lik sličniji revolverašu nego tradicionalnom zapadnjačkom junaku). Ta redefinicija lika kauboja delom je rezultat Istvudove glumačke interpretacije a delom Leoneovog reformatorskog pristupa žanru vesterna koji je inovativno i radikalno opisao jedan divalj, usamljenički i okrutan svet – sasvim drugačiji od onog do tada viđenog.

Bolji režiser od režisera

Nakon što je proveo nešto više od deset godina kao glumac, Istvud je želeo da se oproba i kao režiser, a zanimljivo je da je tokom svog života više priznanja dobio za režiju nego za glumu. I dok su mnogi glumci pokušali da režiraju neke projekte, činjenica je da se jedino za Istvuda može reći da je prevazišao sam sebe i da je bolji u ovom poslu čak i od nekih najuglednijih režiserskih imena Holivuda.

Poznat je po svom veštom režiranju, gde ima sposobnost da smanji vreme trajanja filma i da zadrži budžet filma pod kontrolom. Režirao više od 30 filmova, uključujući akcione, kaubojske, drame i ratne filmove.

Turbulentan ljubavni život

Klint Istvud važi za jednog od najvećih ženskaroša u Holivudu, pa se tako ne zna tačan broj lepotica koje su prošle kroz njegov život. Ženio se “svega” dva puta – sa Megi Džonson kada je ima 23 godine i Dinom Ruiz koja mu je i poslednja žena, a mlađa je od njega 35 godina.

Međutim, brakovi i veze ga nisu sprečavali da ima brojne afere, pa tako Istvud ima decu “na sve strane”. Iz afere sa jednom igračicom ima ćerku Kimber, sa Megi je dobio dvoje dece – Kajla i Alison, sa stjuardesom Džeklin Rivers (s kojom je bio dok je bio u vezi sa glumicom Sondrom Lok) ima sina Skota i ćerku Ketrin, a sa glumicom Frančeskom Fišer ima ćerku Francesku. Iz poslednjeg braka sa Dinom ima ćerku Morgan. Buran život, zar ne?

Da li ste znali…

U svakom slučaju, Klintov talenat je neosporan, a njegova dela su tu da to i potvrde. To je čovek koji je stigao u jednom trenutku da bude i gradonačelnik grada Karmela, odbio je da glumi Džejmsa Bonda i Supermena, jer mu se “moglo”, a na zabavi povodom golf turnira je spasao život čoveku koji je počeo da se guši komadom sira. Kad je gužba u saobraćaju, odveze se sam svojim helikopterom, a pravi je fitnes fanatik, pa cigaru nikada nije zapalio u privatnom životu, već samo za potrebe filmova.

Nema dovoljno mesta da se opiše sve šta je ovaj čovek tokom svog života do sada postigao, tako da ćemo završiti i čestitati mu još jednom rođendan uz ovu njegovu izjavu:

„Pokušao sam biti razuman i nije mi se svidelo.“

Izvor: Mondo