Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и директор Коридора Србије Александар Антић потписали су уговор са представницима кинеске компаније „Шандонг група“ о изградњи деонице брзе саобраћајнице од ауто-пута Београд-Ниш (петља Пожаревац) до Голупца. Укупна дужина будуће брзе саобраћајнице је 67,94 километра и требало би да буде завршена до новембра 2024. године.

Ilustracija/Pixabay

Уговор је потписан у згради Председништва у присуству председника Александра Вучића и кинеске амбасадорке Чен Бо. У име кинеске компаније, уговор је потписао генерални директор огранка „Шандонга“ Џанг Ђианчао.

Вучић је истакао да је вредност радова 337 милиона евра, а да ће радови бити окончани у новембру 2024. године.

„За три године ићи ћемо од Београда до Градишта за сат времена, до Голупца за сат и 15 минута. Мислим да то нико није сањао“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да је данас важан дан, јер је уговор потписан после много месеци израде идејног пројекта и борбе за што је могуће нижу цену изградње пута дугог готово 70 километара.

„Спајамо Србију са најлепшим делом Дунава, и са једним од најлепших делова земље, са дивним народом на истоку, који смо запоствљали не само 80 година, већ више од века“, рекао је Вучић.

Он је прецизирао да је понуда кинеске компаније „Шангдонг“ била 337 милиона, а прва следећа чак 407 милиона евра, захваливши кинеским партенрима на доброј, коректној понуди.

„Ми овим градимо будућност за пожаревачки крај, цео Браничевски, али и Борски округ“, рекао је Вучић и на мапи показао куда ће тачно проћи нова брза саобраћајница.

Указао је да пут неће водити уз обалу Дунава, већ се пут од Великог Градишта до Голупца скраћује, а притом се иде преко оних места која су заборављена, у којим је мало људи остало.

„Овим им дајемо гаранцију за будућност, да можемо да доводимо инвеститоре, а подижемо и све туристичке капацитете „, рекао је Вучић.

Додао је да се тиме што пут не иде уз Дунав, штити животна средина.

Захвалио је кинеским партенрима, амбасадорки те земље у Србији Чен Бо, као и кинеском председнику Си Ђинпингу, на свој досадашњој подршци.

Izvor: RTS