Donedavno je bilo nezamislivo da naočare za vid mogu da se kupe u apoteci. Ali, i to je sad moguće, kao što je to slučaj i sa svakim drugim lekom.

Ilustracija (Foto: Pixabay/30754)

Ipak, postoje neka ograničenja kada je reč o njihovoj kupovini. Jer, naočare sa polica apoteke namenjene su samo za staračku dalekovidost. Dakle, svi stariji od 45. godina koji primećuju da slabije vide na blizinu mogu da izaberu neku od odgovarajućih dioptrija.

Doktorka Zora Ignjatović, oftalmolog-hirurg kaže da se staračka dalekovidost stručno naziva presbiopija i da nastaje usled slabljenja sposobnosti prilagođavanja, procesa kojim se zahvaljujući grčenju cilijarnog mišića u oku ispupčava sočivo i izoštrava slika na blizinu.

– Kako je ovaj proces slabljenja progresivan, s godinama su potrebne naočare za čitanje sa sve većom dioptrijom, pa se tako u apotekama mogu naći od +0,5 do +3,0 ili +3,5 dioptrije.

Naša sagovornica napominje da se kupovina ovakvih naočara savetuje samo onima koji imaju potpuno istu dioptriju na oba oka, kao i onima koji nemaju nikakav drugi oftalmološki problem, kao što je astigmatizam ili katarakta.

– Za odgovarajuće naočare za vid važan je i razmak između zenica – kaže dr Ignjatović.

– Taj razmak je kod naočara iz apoteka 64 milimetra, što neće da odgovara mnogim osobama, uzevši u obzir da taj razmak kod nekih može da bude manji ili veći.

Iako je kupovina naočara u apoteci vrlo jednostavna i povoljna, doktorka Ignjatović savetuje da je idealno da staračke naočare ipak odredi oftalmolog:

– To je pre svega dobro jer će tom prilikom lekar da uradi kompletan oftalmološki pregled, i uoči na vreme neke od bolesti oka koje često mogu da budu bez simptoma.