U gotovo svakoj kuhinji postoji bar jedna šerpa koja se usled dugotrajnog korišćenja oštetila, ali volite je i veoma vam je teško da je se odreknete. Ipak, ako je ogrebana, ulubljena ili se sa nje skinuo zaštitni emajl možda je bolje da je bacite.

Foto: congerdesign

Kada je u pitnaju plastika naučili smo da sa njom moramo da budemo oprezni.

Ipak, kada je o posuđu u kojem pripremamo hranu reč većini nas je najbitnije kako izgleda, koje je boje, dezena i tome slično.

Upravo ovo znaju mnogi proizvođači, koji da bi povećali svoju prodaju ne razmišljaju previše o kvalitetu, pa za izradu posuđa koriste određnje boje i metalne premaze kako bi one izgledale što lepše, piše Stvarukusa.

Iako je dizajn važan, ipak je zdravlje najvažnije zato je bitno da znamo kada je posuđe opasno za dalju upotrebu. Ukoliko vam je šerpa ispala iz ruke, oštetila se gleđ ili ste je tokom korišćenja izgrebali možda je najbolje da je odložite negde sa strane i da u njoj više ne kuvate.

Emajl je zapravo zaštitni sloj koji prekriva metal i jako je važno – ako se jedna takva šerpa izgrebe da je odmah izbacimo iz upotrebe. Kada su posude oštećene, izgrebane ili polomljene mogu da se oslobode toksične supstance prilikom pripreme ili čuvanja hrane.

Najbezbednije je koristiti stakleno posuđe ili prirodnu neobojenu keramiku, kažu stručnjaci. Drugi savet je da se obavezno čitaju deklaracije i da se ne koriste oštećeni proizvodi. Za pripremu i čuvanje hrane preporučuje se emajlirano posuđe.