Ministarstvo finansija raspisalo je tender za izradu platforme za pregled i analizu podataka iz javnih nabavki, prenosi eKapija.

Foto: Pixabay

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, Portal javnih nabavki je, sa ciljem potpune digitalizacije procesa javnih nabavki, pokrio samo jedan aspekt procesa javnih nabavki – njegov „ulaz“, a posle dodele posla određenom ponuđaču postoji čitav niz kompleksnih i međusobno povezanih aktivnosti koje je potrebno ispratiti i iskontrolisati, sve do završetka (tj. „izlaza“) dodeljenog ugovora.

Kao odgovor na ove nedostatke, dodaje se, Ministarstvo finansija je uvelo softver za praćenje realizacije javnih nabavki kroz praćenje postupka javne nabavke i praćenje realizacije ugovora, a sada se razvija i platforma za pregled i analizu podataka iz javnih nabavki.

Ova platforma će, kako je navedeno, imati module za praćenje zaključenih ugovora po relevantnim parametrima, za analizu i prediktivnu analitiku, praćenje istorijata ponuđača i praćenje ponuda, modul planova javnih nabavki i modul za klasifikaciju kategorija.

Kako je pojašnjeno, nova platforma će se baviti analizom ugovora, ponuđača i ponuda, a pored samog skladištenja podataka i dokumenata, čuvaće i servisno deliti informacije koje su neophodne za praćenje realizacije javne nabavke.

Platforma će biti integrisana sa postojećim softverom za praćenje javnih nabavki.

Vrednost posla je priblićno 421 milion dinara.
Tender ističe 9. avgusta, o detaljima OVDE.