Konačna lista želja za upis u gimazije i srednje stručne škole biće objavljena danas, a u sredu će deca i roditelji na portalu „Moja srednja škola“ ili u samim školama imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima.

Foto: Pixabay

Uoči objavljivanja liste raspoređenih učenika po željenim školama, najveća strepnja vlada kod đaka koji se bore za upis u viđenije stručne škole i gimnazije za koje je potreban veliki broj bodova – za neke i do 97 od ukupno 100. Doduše, ove godine prag za upis biće nešto niži, jer su rezultati male mature slabiji nego prošle godine.

Tako su ove godine na testu iz srpskog, odnosno maternjeg jezika đaci osvojili u proseku 12,52 poena od mogućih 20. Iz matematike je prosek 12,31, a na kombinovanom testu 14,12 poena.

Takođe, u sredu će biti objavljena preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu, a popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni krug elektronskim putem ili neposredno u školi je 14. jula. Od 14. do 20. jula je upis učenika u srednje škole posle prvog i drugog upisnog kruga.